SAĞLIK:
Kilo vermeyi engelleyen 10 diyet hatası

Diyet artık hayatımızın her alanında duyduğumuz bir konu haline geldi. Arama motoruna diyet yazdığımızda yaklaşık 30 milyon sonuç karşımıza çıkıyor. Bu kadar fazla bilginin olduğu bir yerde doğru bilgiye ulaşmak her zaman sanıldığı kadar kolay olmuyor. Bu konuda biraz da olsa yardımcı olabilmek için diyet yaparken en sık karşılaştığımız ve kilo vermeyi engelleyen 10 diyet hatasından bahsettim.

 
 

1) Düşük Kalorili Diyet Yapmak

“Ben geçen yaz 1 ayda 5 kilo vermiştim” diye başlayan diyetlerdir. Genelde 800 kcal ya da daha düşük miktarda olabiliyorlar. Peki neden kilo vermemize engel oluyor ?Vücudumuz hayatifonksiyonlarını gerçekleştirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Siz ihtiyaç duyduğundan daha az enerji aldığınızda metabolizmanız da ona ayak uydurmak için kendini aşağıya çeker. Bu nedenle metabolizma hızınız ve yağ yakımınız yavaşlar.

2) Popüler Diyetlere Kapılmak

Popüler diyetler kısa vadede çok hızlı sonuçlar veren genellikle bir veya birden fazla temel besin gruplarının diyetten çıkarılmasıyla oluşan diyetlerdir. Bu diyetler vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besin ögesinden yoksun kalmasına ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu problemlerle beraber metabolizma için ideal kiloya ulaşmak daha da zorlaşır.

3) Başkası İçin Yazılan Diyetleri Uygulamak

En çok karşılaştığımız hatalardan biri de başkası için yazılan programları uygulamak. Beslenme bireyseldir ve kişiye göre değişir. Nasıl herkesin parmak izi farklıysa metabolizma hızı, fiziksel ve biyokimyasal özellikleri de farklıdır. Bu nedenle başkası için ideal olan diyet sizin için çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir.

4) Karbonhidratları Diyetten Tamamen Çıkarmak

Karbonhidratlar vücudumuz için temel enerji kaynağıdır. Eğer yeterli karbonhidrat almazsak glikojen depoları boşalır ve beyin enerji için kasları kullanmaya başlar. Kasların azalması yağ yakımının da azalmasına sebep olur ve metabolizmada kalıcı bir yavaşlık meydana gelir. Eğer dengeli ve yeterli karbonhidrat tüketirsek kas kaybını minimuma indirir ve yağ yakımını desteklemiş oluruz.

5) Hızlı Kilo Vermek

Hızlı ve sağlıksız verilen kilolar yağ yerine kas ve sudan kayıplar oluşturur. Hatta organların ve metabolizmamızın zarar görmesiyle karşı karşıya kalınabilir. Verilen kilonun fazlasıyla geri alınmasına sebep olur.

6) Öğün Atlamak

Metabolizmamızı canlı tutmak ve yağ yakımını hızlandırmak için 3 ana öğün yapmak çok önemli. Ara öğün ise bireysel tercihlere göre değişebilir. Ara öğünleri atlamamak bir sonraki öğünde açlık kontrolünü sağlamak için önemlidir. Ama ana öğün atlamak metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle ana öğünler bir opsiyon değildir.

7) Zayıflama İlacı Kullanmak

Bu konuyla ilgili medyada birçok haber yer almaktadır. Zayıflama ilaçlarının insan sağlığı için ne kadar tehlikeli sonuçlara sebep olduğu konusunda herkesin az çok bilgisi olduğunu düşünüyorum. Bilimsel dayanağı olmayan hiçbir zayıflama ilacı ya da çayını kullanmayınız.

8) Aşırı Egzersiz Yapmak

Eğer sanıldığı gibi aşırı spor çok faydalı olsaydı sanırım en uzun yaşayan insanlar maratoncular olurdu. Ancak görebileceğiniz gibi maroton koşucularının çoğu 60 lı yaşlarda sonra kalp hastalıkları nedeniyle kaybedilmektedirler. Dengeli, kişiye uygun ve aşırıya kaçmayan spor muhakkak ki insan ömrünü uzatır buna bir şüphe yoktur ancak ölçüsüz ve yanlış spor insan hayatını kısaltan etkenler arasında yer almaktadır.

9) Kendinize Yasak Koymak

Diyet denince akla ilk olarak yasaklar gelse de aslında diyet yeterli ve dengeli beslenme demektir. Yani bir yaşam tarzıdır aslında. Eğer bir hastalığınız yoksa hiçbir besini yasaklamayın sadece fazla kalori içerenleri kısıtlayın ve belirli günlerde tüketin.

10) Sağlıklı Besinleri Aşırı Tüketmek

Bazı besinler sağlığımız için çok faydalı olsa da alınan kalorinin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmayın. Sağlıklı gibi görünseler de fazla tüketildiğinde kilo almanıza sebep olabilirler.

banner148
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

21 STK ile birlikte iş bırakma eylemi yaptılar
Genel merkezi Kocaeli'de olan HEKİMSEN, Türkiye genelinde 21 STK ile birlikte 2 günlük iş bırakma eylemi...

Haberi Oku