DÜNYA:
Balkan Dernekleri ,  Türkan Bebek, Adalı  ve Naim'e gitti

Heyette, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak, Gebze Sağlık Grup Başkanı Dr. İlhan Kadıoğlu Kocaeli Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Onursal Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu, Gebze Belediyesi Eski Meclis Üyesi Ergün Kahraman, Kocaeli Bal-Türk Derneği yönetimi, Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (Bursa Merkezli), Başkan Kader Özlem ve yönetimi, İstanbul Sultanbeyli Balkan Göçmenleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Başkan Ruşen Özcan ve yönetimi, İstanbul Esenyurt Balkanlılar Derneği yönetimi Yalova Çiftlik Köy Bal-Türk BaşkanI Mustafa Çakmakçı  ve yönetimi, Türk bürokratlar ve gazeteciler yer aldı.

TARİHİ MEDRESE VE KIRCAALİ CAMİİ’Nİ ZİYARET

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak, Gebze Sağlık Grup Başkanı Dr. İlhan Kadıoğlu . Gebze Belediyesi Eski Meclis Üyesi Ergün Kahraman, Gazeteci Yılmaz Işık Kırcaali Camii bahçesinde bulunan şehrin Kurcusu Gazi Kırca Ali'nin Türbesinde.

Kırcaali merkez ile Mestanlı bölgesine gerçekleştirilen ziyarette, sırasıyla, Osmanlı döneminde Kırcaali merkezde bulunan  ve zamanında Bölge Halkının kurban derisi bağışı ile yaptırılmış olan Medrese ve Gazi Kırcali adına ayptırılına cami ve türbesinin ziyareti yapıldı.

NAİM’İN HEYKELİNDE

Anma Gezisinin rehberliğini Kocaeli Bal-Türk Genel Sekreteri Günay Uzun yaptı.

 Balkan Türkleri Heyeti akabinde heyet hızlıca otobüslerle Mestanlı’ya giderek burada Temmuz ayında Merhum Dünya Halter Şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu için Mestanlı Şehir Stadı girişinde yaptırılan heykelini ziyaret etti. Daha sonra, Kirkovo (Kırk Ağaç) Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Nalbantlar (Podkova)’ya geçen heyet burada, Yedi Kızlar Camisi Ziyareti 1428 yılında nişanlıları savaşta şehit olan yedi kızın çeyiz paraları ile yaptırmış olduğu camii ziyareti gerçekleştirdi. Balkan Türkleri Heyetini burada ev sahibi olarak kalabalık yerli halk karşıladı.

YEDİ KIZLAR  CAMİİ’Nİ  ZİYARET

Kirkovo Belediyesi Eski Belediye Meclis üyesi Feridun Halil tarafından Yedi Kızlar Camisi hakkında bilgi verildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak da konuşma yaptı.

Heyete burada Kirkovo Belediyesi Eski Belediye Meclis üyesi Feridun Halil tarafından Yedi Kızlar Camisi Ziyareti 1428 yılında nişanlıları savaşta şehit olan yedi kızın çeyiz paraları ile ilgili yapılan tarihi camii hakkında bilgi verildi., konuşmalar yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Yaşar Çakmak yaptığı konuşmada, Türkiye olarak Dış Türklerini hiç bir zaman yalnız bırakmadıklarını, Dünyanın pek çok yerinde bulunan Türk İslam eserlerine TİKA marifetiyle sahip çıkıldığını belrterek, konukseverliklerinden ötürü, ev sahibi halk temsilcilerine teşekkür etti.  Heyet cami bahçesinde yer alan Yedi Kızlar kabirleri başında da dua ettiler.

ADALI KABRİNİ ZİYARET

Heyet buradan Bulgaristan'ın Kırcaali ilinin Kirkova ilçesine bağlı Ada köyüne geçerek, Bulgaristanda  Türklük davasından dolayı 23 yıl hapis yatmış olan ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Gazi ünvanı verilmiş olan Öğretmen ve Şair önder Nuri Turgut Adalı’nın kabrini ziyaret ederek dualar gerçekleştirdi.

TÜRKAN BEBEK KABRİNİ ZİYARET

Balkan Türkleri Dernekleri heyeti buradan Killi (Benkovski) bölgesinde , Mogilyane köyü mezarlığında yatmakta olan Türkan Bebek Şehitliği Ziyareti gerçekleştirdi. Heyet Bulgaristan'da, 1984 yılındaki asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 18 aylık Türkan Feyzullah ölümünün 35. Yılındaki anma töreninde bir kez daha saygı ile Hoca eşliğinde 18 aylık iken şehit düşen  Türkan Feyzullah ve Ayşe Hasan ile yanında aynı olaylarda şehit düşen yengesinin kabrinde dualar gerçekleştirdi.

Heyet buradan olayların yaşandığı ve Türkan Bebeğin şehit düştüğü belirtilen ve adına yaptırılan Türkan Çeşmesine geçti. Burada günün anlam ve önemine binaen konuşma yapan, aşanan drama şahitlik eden, eski Kırkağaç Belediyesi Meclis Üyesi Feridun Halil, 1984'teki asmilasyon politikasında  yaşlı, kadın, genç ve çocuklardan oluşan Türklerin asimilasyonu protesto etmek için bir araya geldiğini belirtti.

Heyet günün programının sonlanmasının ardından buradan  Zlatograd (Narlı Dere’ye geçerek yenilen akşam yemeğinin ardından Türkiye’ye döndü.   Haber ve Fotoğraflar: YILMAZ IŞIK
 

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Bulgaristan'a karantinasız giriş nasıl...
Türkiye'deki Bulgaristan Vatandaşları PCR testi ile14 günlük karantinasız Bulgaristan’a girebilecek.

Haberi Oku