YAŞAM:
Eski Kombiniz Yüksek Faturaların Sebebi Olabilir

Birçoğumuzun arıza vermedikçe fark etmediği, hangi markanın dahi takılı olduğuna emin olamadığı kombiler zamanını çoktan doldurmuş olabilir. Türkiye’nin en geniş hizmet ağına sahip iklimlendirme firmalarından biri olan Fortes Mühendislik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şahin Çetin bu konuda uyarıyor. “Eski kombiniz yüksek faturaların sebebi olabilir.”

Yoğuşmalı Kombiler Hem Cebinizi Hem Doğayı Korur!

Geçen yıllar içinde her teknolojik cihaz da olduğu gibi kombilerde de pek çok gelişim yaşandığını belirten Fortes Mühendislik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şahin Çetin: “Bu gelişimlerle birlikte bacalı kombilerden, konvansiyonel kombilere; konvansiyonel kombilerden yoğuşmalı kombilere geçiş sağlandı. 2019 Mart itibariyle de yoğuşmalı kombiler dışındaki tüm kombilerin üretimi durdurulsa da hala evlerimizde eski teknolojide kombiler bulunmakta.

Yüksek verimli eşanjör ve premix brülörlerin kullanımı ile kombilerin verimleri eskiye nazaran bir sınıf daha üste çıkmış durumdadır. Yoğuşma özelliği de olan bu cihazlar yanma sonrası ortaya çıkan atık gaz içindeki gizli ısının çok büyük bir kısmını tekrar sisteme kazandırmaktadır. Böylelikle hem ekonomik hem de çevre anlamında büyük kazanımlar elde etmekteyiz.” diye konuştu. 

Kombi seçiminde dikkat edilmesi gereken konulardan biri olan doğru kapasite belirlenmesi konusuna açıklık getiren Şahin Çetin: “Isıtmak istediğimiz mahallerin, evimizin ısıl kayıpları doğru bir şekilde hesaplanmalıdır. Bu hesaplamada başta gelen konular; dairenizin konumu, kat planı ve m2’si, binanızın izolasyon durumu ayrıca bulunduğunuz şehir ve bölgedir.

Bu detaylı hesap sonrası ihtiyacınız olan ideal ısıl yük kapasitesi çıkmaktadır. Ancak dairenizdeki sıcak su ihtiyacınız yerine getirmek amacıyla evdeki musluk sayısı, su tesisatının özellikleri ve kombi ile musluklar arası mesafeler de kombi seçiminde büyük önem taşımaktadır.

Bu hesaplanmanın doğru şekilde yapılabilmesi ve müşteri ihtiyaçlarının doğru belirlemek amacıyla keşif hizmetinden ödün vermemekte ve müşterileri korumak amacıyla ücretsiz sağlamaktadır.” dedi. 

Ses Seviyesine Dikkat Edin!

Fortes Mühendislik olarak yılda 30.000 dairenin ısınma ve soğutma ihtiyacını karşıladıklarını, tüketiciler için konforu getiren ideal şartlara hakim olduklarını ifade eden Şahin Çetin; “Günümüzde kombiler artık boyut olarak gözle görülür şekilde küçülmüştür. 

Bu boyut özellikleri sayesinde giderek küçülen konutlar içinde uygun bir yer bulma şansı da artmıştır. Zamanımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz alanlara da daha yakın olan kombilerden bir beklentimiz de sessiz çalışmalarıdır. Son yıllarda kombi teknolojileri gelişerek kütüphane sessizliği denilen seviyelere kadar inmişlerdir. 

Ancak her kombi sessizdir gibi ifade kullanmak çok yanlış bir ifade olacaktır. Bu nedenle kombi satın almadan önce uzmanından teknik detaylar hakkında bilgi almak önemlidir.” dedi.


 Tasarruf Etmeye Çalışırken Faturanızı Arttırmayın!

Özellikle sert geçen kış aylarında doğalgaz faturaları aile bütçelerinde kendini hissettirdiğini dile getiren Çetin, şunları aktardı: “Kombimizin az yakıt harcaması ve tasarruflu olması da doğal olarak beklentilerimiz arasına girer. Yeni nesil premix brülörlü kombilerdeki modülasyon özelliği; faturalarınıza dost dokunuşları sağlayacaktır. Modülasyon özelliği verimsiz olan kombiler de ise daha az ısınıp, çok daha yüksek faturalarla karşılamanız işten bile değildir.

Modülasyon oranı kombilerin minimum seviyedeki çalışma kapasitesini anlatmaktadır. Örneğin 24 kw bir kombinin modülasyon oranı 1/3 olursa bu kombi kendini 8 kw kapasiteye kadar kısabilmektedir. Bu özellik şu noktada önemlidir: Kombi çalışırken ortamı istenilen sıcaklığa getirdikten sonra kendini ya kapatmaktadır ya da modülasyon özelliğine göre kısmaktadır. Evinizi istenilen sıcaklığa getirdiğini ise içindeki dönüş suyu sıcaklığını ölçen sensör sayesinde anlamaktadır. 

Eğer kombilerimizde modülasyon özelliği yoksa hassasiyeti seviyesi çok zayıf olur ve ortam istenilen sıcaklığa geldikten sonra kapanır. Ancak 1 derecelik düşüş sonrası tekrar tam kapasite çalışmaya başlar. Sizler her zaman kısık seviyede yaktığınız için daha az bir fatura geleceğini düşünürken bu tür kombiler dur-kalk çalışmasından dolayı daha fazla yakıt sarfiyatına sebep olur.

Yüksek modülasyonlu kombiler istenilen sıcaklık sonrası sensöründen gelen verilere göre kendini minimum seviyeye çeker ve ortamı o sıcaklıkta tutmak için düşük kapasite çalışmaya devam eder. Bu sayede yakıt sarfiyatı çok düşük seviyelere gelmektedir.” dedi.

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

KO-MEK yeni döneme hazır
Halk Üniversitesi KO-MEK yeni döneme kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak hazırlanıyor.

Haberi Oku