Kategoriler

Dikkat, boğulma tehlikesi var!

Son meteorolojik tahminlere göre; Bayram boyunca Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Marmara'da kuvvetli poyraz olacağından bahsedilmişti.. Bu poyraz özellike Kırklareli-Kastamonu arası Karadeniz sahillerinde dalga boyunu da ciddi manada artırıyor. Bu dalgalarla birlikte maalesef her yıl onlarca vatandaşımızın canına mal olan "çeken akıntıların" çok kuvvetlileri oluşacak. Bu bölgede her zaman dalga vardır diye düşünmeyin; bayram boyunca dalga yüksekliği yer yer 3-4 metreye kadar çıkabilecek.

Buluttan Bildiriyor paylaşımcısına göre: Bayram boyunca Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Marmara'da kuvvetli poyraz olacağından bahsedilmişti.. Bu poyraz özellike Kırklareli-Kastamonu arası Karadeniz sahillerinde dalga boyunu da ciddi manada artırıyor. Bu dalgalarla birlikte maalesef her yıl onlarca vatandaşımızın canına mal olan "çeken akıntıların" çok kuvvetlileri oluşacak. Bu bölgede her zaman dalga vardır diye düşünmeyin; bayram boyunca dalga yüksekliği yer yer 3-4 metreye kadar çıkabilecek.

Şile, Kilyos, Ağva, Kıyıköy, Kefken, Karasu, Akçakoca, Zonguldak, Amasra, Cide. Yukarıda belirtilen  hat boyunca akla gelen lokasyonlar buralar. Eğer buralarda denize girmeyi planlıyorsanız kesinlikle girmemeniz tavsiye ediliyor. Hele ki gideceğiniz plajda cankurtaran yoksa ciddi ölüm tehlikesi yaşarsınız. Daha düşük olsa da Marmara'nın güney kıyılarında (Marmara ve Avşa adaları, Erdek, Mudanya, Çınarcık) da risk bulunuyor. Çeken akıntılar (İng. rip current) ile ilgili bazı önemli notlar:

-Kumlu denizlerde dalgalı havalarda oluşurlar.

-Sanıldığının aksine dibe çekmezler; kıyıdan açığa doğru sürüklerler.

-Dünya'nın en iyi yüzücüsü bile bu akıntılara karşı gelemez. Bu akıntıdan nasıl kurtulacağını bilmeyen biri direkt kıyıya doğru yüzmeye çalışır. Akıntıya karşı gelemedikçe paniğe kapılıp iyice yorulur ve sonunda maalesef boğulma olayı gerçekleşir.

-Bu akıntıdan kurtulmanın tek yolu; paniğe kapılmayarak akıntının sizi biraz açığa sürüklemesine izin verip akıntı hafifledikten sonra kıyıya paralel bir şekilde yanlara yüzmektir. Genişliği 15-70 metre arasında olan akıntı bölgesinden kurtulduğunuzu hissettiğinizde kıyıya yüzmeye çalışmalısınız.

-Çeken akıntının olduğu bölgede genelde dalgalarda kesinti olur (dalga gözlenmez). Kıyıdan bakarak bu şekilde akıntı bölgesini tespit edebilirsiniz. Paylaştığım ikinci fotoğrafta ortadaki alanda çeken akıntı belli oluyor.

Tekrarlamak gerekirse; bayram boyunca can güvenliğiniz için Batı Karadeniz sahillerinde denize girmemenizi tavsiye ediyorum. Zira dalgalar (dolayısıyla da çeken akıntılar) her zamankinden çok daha kuvvetli olacak. İlla girecekseniz de yukarıdaki maddelere ekstra özen göstermelisiniz. (Kaynak: Buluttan Bildiriyor)

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
90 Kez Görüntülendi.
Dünyada bir ilk: Bu yöntemle kısırlaştırma tarihe karışacak
KOCAELİ HABERLERİ
61 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın: Şehrimizde insan ölmesin istiyoruz
YAŞAM
72 Kez Görüntülendi.
KO-MEK yeni döneme hazır
GEBZE
60 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın, Cumaköy’ü ziyaret etti
KÜLTÜR-SANAT
27 Kez Görüntülendi.
Değirmendere’de muhteşem konser
YAŞAM
90 Kez Görüntülendi.
Hürriyet’ten Ercan’a hayırlı olsun ziyareti
SİYASET
41 Kez Görüntülendi.
Milletvekili Doğan Demir mülakat sözünü hatırlattı
KÜLTÜR-SANAT
41 Kez Görüntülendi.
Trabzonlular festival gelirini SMA hastasına bağışladı
KÜLTÜR-SANAT
35 Kez Görüntülendi.
İzmit Belediyesi 1000 kişilik kadın korosu kuruyor!
EĞİTİM
16 Kez Görüntülendi.
Vali Seddar Yavuz, okulları ziyaret etti