YAŞAM:
Kısıtlamalar Kalkınca Sahil Kesimine Taşınmalar Arttı

2021’in ilk 6 ayında; İzmir, Antalya, Muğla, Balıkesir, Tekirdağ gibi sahile kıyısı olan şehirlere gerçekleştirilen göç yoğunluğu dikkat çekti.

Türkiye’nin en büyük hizmet platformu Armut.com’un evden eve nakliye alanında özelleşen markası RahatTasin.com’un her 6 ayda bir düzenli olarak yayınladığı Türkiye Taşınma Dosyası’nın 1 Ocak 2021 – 31 Temmuz 2021 tarihleri arasındaki verilerine göre, 2021’in 3. çeyreğinde taşınma hareketliliği, pandemi sebebiyle düşüş yaşayan 2020’nin 3. çeyreğini ilk aydan yakalamış durumda. Pandeminin getirdiği kısıtlamalar sebebiyle geçen sene düşüş yaşayan taşınma hareketliliği bu sene yükselişe geçti. En çok taşınmanın yaşandığı şehirler İstanbul, Ankara ve İzmir olurken Antalya, Muğla ve Tekirdağ illerindeki yükseliş öne çıktı. 

Pandemi dönemi sahil kesimlerine olan ilgiyi artırdı

İstanbul’dan ve Ankara’dan diğer şehirlere yapılan göçler artarak devam ediyor. İstanbul’dan dışarıya göç hareketi bir önceki döneme göre yüzde 24 artış gösterirken, Ankara’da ise yüzde 87’lik artış gözlemlendi. İzmir ise geçen döneme göre yüzde 148 daha fazla göç aldı. Bu dönem Antalya’ya doğru artan göçler dikkat çekti. Antalya geçtiğimiz döneme göre yüzde 78 daha fazla göç alarak 3 büyük ilin gözdesi oldu. Antalya’dan sonra sahil kesimlerinde yer alıp da en çok giren göç artışı yaşayan iller; Muğla, Balıkesir ve Tekirdağ oldu. Türkiye’nin en popüler sahillerine sahip İzmir’de merkez ilçelerde taşınma hareketliliği devam ederken, mavi bayraklı plaj sayılarıyla dikkat çeken Seferihisar, şehrin en çok göç alan bölgesi oldu. Seferihisar’ın yanı sıra Urla ve Menemen popülerliğini korudu. Yine İzmir’de merkezden uzak bölgelere olan ilgi artarak devam ederek Çeşme’ye göç beklenenden 3 kat arttı. 

İstanbul’dan Ege bölgesine olan göç dikkat çekiyor 

Hem pandeminin getirdiği uzaktan çalışma düzeni hem de şehrin karmaşası İstanbul’da yaşayanların özellikle Ege Bölgesi’ni alternatif bir yaşam alanı olarak görmesine neden oldu. Türkiye Taşınma Dosyası’na göre İstanbul’dan en çok taşınılan iller olarak İzmir ve Muğla gibi Ege şehirleri dikkati çekerken Ankara da kendine üst sıralarda yer buldu. 

İstanbul’a taşınan Anadolu Yakası’nı tercih ediyor 

İstanbul içerisindeki taşınma hareketliliğinin yüzde 44’ü Anadolu Yakası’nda, yüzde 56’sı Avrupa Yakası’nda yaşanırken en çok taşınma hareketliliği yaşanan ilçeler ise; Kadıköy, Ümraniye ve Maltepe olarak öne çıktı.  İstanbul aynı zamanda Ankara, İzmir ve Kocaeli başta olmak üzere birçok şehirden göç almaya devam etti. Bu şehirlerden İstanbul’a taşınan insanların tercih ettiği yer ise Anadolu Yakası oldu. Ankaralılar ve İzmirliler en çok Kadıköy, Pendik ve Maltepe’yi tercih ederken geçtiğimiz yıllarda Beşiktaş’a gösterilen ilginin düştüğü gözlemlendi. 

Geçtiğimiz 6 aylık dönem içerisinde ise İstanbul; en çok İzmir, Ankara, Muğla, Kocaeli ve Balıkesir’e göç verdi.  Bir yandan taşınma maliyetlerinin geçen seneye oranla İstanbul’da 3+1 evlerde yüzde 35, 2+1 evlerde ise yüzde 37’lik bir artış yaşandığı gözlemlendi. 

Ankaralılar sahil şehirlerine ilgi gösteriyor

Ankara, en çok sahile kıyısı olan şehirler İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla ve Aydın’a göç verdi. En çok göç aldığı iller arasındaysa açık ara İstanbul, İzmir illeri yer alırken Diyarbakır’ın da yükselişi dikkat çekiyor. Ankara içindeki taşınma hareketliliğinde ise Çankaya, Etimesgut, Yenimahalle, Keçiören ve Mamak gibi şehirler başı çekerken Teknokent’lerin yoğunlaşmaya başladığı Kazan ilk defa taşınma hareketliliği yaşanan ilk 10 ilçe arasına girdi.

Etimesgut’un Bağlıca gibi dış kesimlerindeki yeni yerleşim yerleri bu dönemde de popülerliğini korudu. Bu dönem gerçekleşen hareketlilikte Ankara’da evden eve taşınma maliyeti 3+1 evlerde  yüzde 35, 2+1 evlerde yaklaşık yüzde 35’lik bir artış gösterdi.

İstanbullu İzmir’e, İzmirli İstanbul’a taşınıyor

İstanbul’da yaşayanların İzmir’e olan ilgisi artarak devam etti. Verilere göre İzmir’e gerçekleşen taşınmaların yüzde 38,9’u İstanbul’dan. İzmir’e en çok göç veren diğer iller ise; Ankara, Bursa, Antalya ve Kocaeli oldu.  İzmir’den en çok taşınılan iller çoğunlukla İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın ve Antalya oldu. İzmirlilerin tercih ettiği iller arasında farklı olarak Kocaeli’nin yükselişe geçtiği görüldü.

İzmir içinde yaşanan taşınma hareketliliğinin yoğun olarak görüldüğü ilçeler; Karşıyaka, Buca, Bornova, Karabağlar ve Konak oldu. Bayraklı‘daki hareketliliğin ise geçen döneme göre azaldığı görüldü.  İzmir’de 3+1 evlere taşınma maliyeti yüzde 39, 2+1 evlere taşınma maliyeti ise yüzde 33’lük bir artış gösterdi. 

Taşınmalar en çok Cumartesi günü gerçekleşiyor

Taşınmaların yine en çok Cumartesi günü gerçekleştiği görüldü. Geçmiş döneme kıyasla 2+1 evlere taşınma hareketliliği devam ederken yeni yaşam alanlarına geçmek isteyenler tercihlerini daha küçük evlerden yana kullanılıyor. RahatTasin.com, 6 aylık dönemde 25868 çamaşır makinesi, 16788 bulaşık makinesi, 536 kasa, 674 koşu bandı, 397 piyano, 84 gitar, 668 mikrodalga, 2397 çeyiz, 8521 hurç, 6135 fırın, 44 davul fırın, 25802 buzdolabı, 80 köpek kulübesi, 16 arı kovanı, 1445 bilgisayar, 6 bilardo masası, 218 sallanan sandalye, 39 çanak anten taşıdı.

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

KO-MEK yeni döneme hazır
Halk Üniversitesi KO-MEK yeni döneme kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak hazırlanıyor.

Haberi Oku