YAŞAM:
İnönü'nün Yazlık Köşkü bölgemizdeydi!

       

Eski Cumhurbaşkanlarında ve CHP Genel Başkanı Rahmetli İsmet İnönü’nün  1966-1967 yılları arasında satın almış olduğu iki katlı köşkün inşa edildiği arsanın yanı  1950’li yıllarda mezarlıktı. İsmet Paşanın köşkü 800 bin Tl satın aldığı belirtilmişti. İsmet Paşa’nın daha önce mezarlık olan arsa  ya yakınında inşa edildiği bilinen yazlık köşkü İnönü vefat edince kızı Özden Toker’in olmuştu. İsmet Paşa özellikle yaz aylarında buraya gelir ve bir süre dinlenirdi. Ünlü     çivileme atlayışını da köşkün biraz açığında yapardı.

Köşk, Özel İdarenin karşısındaydı.

OSMANLI MEZARLIĞI İDİ

İsmet Paşa’nın köşkünün bulunduğu alan Kartal’ın Osmanlı dönemindeki ilk mezarlıklarından olduğu belirtilmekte. Yaşım itibariyle burasının mezarlık olduğunu  dün gibi hatırlıyorum.Burdaki mezarlık tam deniz  kıyısına yakın ve uçurum kenarında oluşturulmuş bir mezarlıktı.Mezar taşları ise  mermerden ve mermer sütun üzerinden sarıklı taş kabristanlar mevcuttu.Sarık işareti o kabristanın erkek meftaya ait olduğuna işaretti. Daha sonra o mezarlık kapatıldı ve Kartal Meslek Lisesi yakınındaki yeni mezarlıkta gömü yapılmaya başlandı.

İnönü bir Kartal ziyaretinde görülüyor.

SELVİ AĞACI HATIRA KALDI

Semare Restoranın yaklaşık 100 metre yakınında olan Osmanlı Mezarlığının tam  ortasına bir Doktor iki katlı ev inşa ettirdi. Doktorun evinin bulunduğu nokta mezarlığın girişi idi.Osmanlı mezarlığından  günümüze sadece yaşlı    ve yorgun bir selvi ağcı kaldı. Bu selvi ağacı İsmet Paşa’nın evine çok yakın bir mesafede bulunmaktadır.

ÜÇ MEZARLIKTA YOK EDİLDİ

1-Kaymakamlık Lojmanının bulunduğu alan ve bu alanın önü 45-50 yıl önce mezarlıktı. İl Özel İdare İş Merkezinin tam karşısı.Şimdi burada çok katlı .binalar inşa edildi.

2-Doğa pastanesinin biraz doğu tarafına düşen ve Ayazma Caddesi  ‘NİN BAŞLANGIÇ NOKTASI 1940’lı yıllarda Ermeni ve ya Rum mezarlığı idi. Neyzen Tevfik heykelinin Pendik tarafı. Bu mezarlıkta gömüye kapatıldı ve mezarlık alanında çok katlı binalar inşa edildi. Ünlü Kuyumcu Çelebilerin BLOK Apartmanlarının bulunduğu alan.

3- Maltepe Merkez Camii’nin tam karşısında bulunan park 1955’li YILLARA kadar Mezarlıktı. Ayrıca caminin arka kısmı da mezarlıktı.Sadece yeni nesillere eski Kartal’ı hatırlatmak istedik. Evet,şu anda üzerine dikilen mekanlar ve üzerinde basarak  yürüdüğümüz yollar bir zamanlar mezarlıktı. İşte kanıtları. FETHİ SATICI

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

KO-MEK yeni döneme hazır
Halk Üniversitesi KO-MEK yeni döneme kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak hazırlanıyor.

Haberi Oku