YEREL HABER:
Yüksel Pehlevan: Kurban eti uzun süre bekletilmemeli

ET ÇOK BEKLETİLMEMELİ

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sağlıklı bir bayram için uyarılarda bulundu. İl Sağlık Müdürü Pehlevan şunları söyledi, “Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur ve çabuk bozulur. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun sure bekletilmemeli. Günlük alınan et miktarına dikkat edilmeli. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar. Et, demir yönünden de oldukça zengin bir besindir.

ETİ, C VİTAMİNİ GIDALAR İLE TÜKETİN

C vitamini ise demirin vücuttan emilimini artırmaktadır. Bu nedenle kurban etini taze domates, biber, maydanoz, limon gibi C vitamini bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmek gerekir. Buzlukta saklanan etler oda sıcaklığında değil, buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır. Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir.” diye konuştu.

KURBANDA TİTİZLİK GÖSTERİLMELİ

Hayvanların kesim öncesi ve sonrasında veteriner hekimlerce muayenesi sağlanmalı ve kesimlerin, bu imkânı verebilecek yerlerde yapılması temin edilmelidir. Kurban kesimleri, asgarî teknik ve hijyenik şartları haiz yerlerde, mutlaka ehil kişiler vasıtasıyla yapılmalı; ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kurallarına gereken titizlik gösterilmelidir.

           

BERTARAF UYGUN GERÇEKLEŞMELİ

İnsan ve çevre sağlığı için bertarafı icap eden kesilen hayvanlardan arta kalan içi su dolu kese bulunduran doku veya organlar başta köpekler olmak üzere, kurt ve tilki gibi etçil yabani hayvanların ulaşamayacağı şekilde bertaraf edilmeli. Kesim sonrası ortaya çıkabilecek boynuz, tırnak, bağırsak ve işkembe muhteviyatı gibi atıklar, çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde ve usulüne uygun olarak bertaraf edilmelidir. 

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Büyükakın: Ormanya’da her ay 500 bin misafirimizi...
Başkan Büyükakın, “Ormanya’da yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerle tanışmak, memnuniyetlerini...

Haberi Oku