YAŞAM:
Büyükakın: Körfez'in tüm kıyılarında denize girebileceğiz!

Uluslararası Çevre Vakfı (FEE) tarafından koordine edilen ve Türkiye temsilciliği Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülen ‘ mavi bayrak programı’ kapsamında ilimizde bulunan 9 adet plaj, 2023 yılı için mavi bayrak ödülü almaya hak kazandı. Ereğli Kumyalı Plajı için yapılan mavi byarak başvurusu sonucunda ilimizdeki 9 mavi bayraklı plajı temsilen Kumyalı Plajında gerçekleştirilen törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, AK Parti Karamürsel İlçe Başkanı Sait Mete, BBP İl Koordinatörü Metehan Küpçü ve vatandaşlar katıldı.

YILDIRIM: ESERLERİMİZ SAHİPLENİLMİYOR

Törende konuşan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, “Yine bir gurur vesilesi, bir çalışma ve eserin açılışındayız. Karamürsel’de ikinci mavi bayraklı plajımız. Başta bu işte emeği geçen Büyükşehri belediye Başkanımıza onun çalışma arkadaşlarına bir kez daha Karamürsel halkı adına teşekkür ediyorum. Biz yerel idareciler ortaya koyduğumuz eserleri yaparken büyük bir zevk alıyoruz. Yalnız üzüldüğümüz bir konu var: Yaptığımız eserlerin sahiplenilmedi. Yapılan eserlerin hunharca ve hor kullanılması ortadan kaldırmak adına yaptığımız faaliyetler. Ereğli halkı kadimdir, yapılan eserin kıymetini bilir. Bu eser, Karamürsel’in ve Kocaeli’nin gurur” dedi.

‘BUNLARI HERKES İÇİN YAPIYORUZ’

Açıklamalarını sürdüren Başkan Yıldırım, “Kumyalı’da yaşayan vatandaşlarımızdan işletme sahiplerimizden özellikle rica ediyorum. Bu eserleri koruyalım. 20 senedir Sayın Cum önderliğinde çok büyük bir kalkınma hamlesi yapıldı. Her gün yeni bir eser yapmanın gurunu yaşıyoruz.  Bu kadim toplumun inancına bağlılığını ortaya koyan bir toplum olarak artık fabrika ayarlarına dönmemiz lazım. Bizi birbirimizden uzaklaştıran, kavga ortamına sokan bazı değerlerden uzaklaşmamız lazım. Burayı yapan bir topluluk değil birisi için yapılması halk için yapıldı. Karamürsel’imize Kocaeli’mize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKAKIN: 33 KRİTERİ GERÇKLEŞTİRDİK

Yıldırım’ın ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, “Mutlu bir adımı daha atmak için bir araya geldik. Kumyalı Plajımız da mavi bayrak almaya hak kazandı. 33 kriteri gerçekleştirdi. Bunlar gerçekten zor kriterler, arkasında çok büyük emekler var. Bunlar her sene yenileniyor. Mavi bayraklı plajlara tekrar tekrar titizlikle bakılıyor. Bu kendi oluşturduğumuz bir standart değil, dışarıdan bir gözle bakılıyor. Arkasında büyük çalışmalar var. Evsel atıkların denize bırakılmaması var. 23 arıtma tesisi var. Yılda 10 bin tane gemi Körfez’e girer ve Körfez’den çıkar bunların takibi var, uçakla yapılan denetim var. Körfez’de gemilere yazılan ceza tutarı 180 milyon TL civarında. Çok sıkı bir takip var. Bu çabaların bir sonucudur” dedi.

DENİZİ KORUMA SÖZÜ İSTEDİ

Kocaeli’de her kişi başına 13 metrekare yeşil alan olduğunu ifade eden Başkan Büyükakın, “26 milyonluk yeşil alanımız var Kocaeli’de. Arkada bizim adımıza bu çalışmaları yapan arkadaşlarımız var. Onlar her gün büyük bir özenle çalışıyor. Sahiller tertemiz. Bu kumların bu kadar temiz halde olmasını sağlıyorlar. Sizlerden bu konuda yardım istiyoruz. Büyük bir çevre bilinci ile buralara sahip çıkmanızı istiyoruz. Aksi takdirde 1 sene sonraki değerlendirmede mavi bayrak özelliğini elimizden alırlar. Benim için buranın ayrı bir önemi var. Yüzmeyi burada öğrendim. O zamanlar da deniz tertemizdi, bugün olduğu gibi. Yılların biriktirdiği bir çamur var Körfez’de. Simsiyah bir çamur çıkarıyoruz denizden” şeklinde konuştu.

‘KÖRFEZ’İN UÇ NOKTALARINDA BİLE’

Başkan Büyükaın, sözlerinin devamında “Toplam 650 futbol sahası büyüklüğünde bir alan düşünün. O kadar büyük bir alanda çamur birikmiş” dedi. Toplam 8,5 milyon ton çamuru denizden uzaklaştıracağız. İnanılmaz bir iş yapıyoruz. O çamur denizden alındığı zaman mavi bayraklı plaj sayısı da artacak. Böylece Körfez’in uç noktalarında da denize girme imkânımız olacak. Toplam 12 milyon dolar tutarında bir proje bu. Bu mavi bayrağı buradan indirmeme sözü almak istiyorum gençlerden. Burada bir izmarit ya da çöp görürseniz gönüllü çevreciler olarak buraya sahip çıkma sözünü sizlerden istiyorum” diye konuştu. Törenin akabinde Başkan Büyükakın ve beraberindekiler, denizi inceledi.

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

KO-MEK yeni döneme hazır
Halk Üniversitesi KO-MEK yeni döneme kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak hazırlanıyor.

Haberi Oku