KÜLTÜR-SANAT:
Minikler ebru sanatını tanıdı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları yürüttüğü eğitim faaliyetlerini genç nesillere aktarmaya devam ediyor. KO-MEK, bu kapsamda özellikle ilkokullara giderek, verdiği eğitimleri tanıtıyor. Bu eğitimlerden biri de geçtiğimiz günlerde Körfez Nene Hatun İlkokulu’nda gerçekleştirildi. KO-MEK Ebru Branşı usta öğreticileri minik öğrencilere ebru sanatını tanıtarak, bu önemli sanatın gelecek nesillere aktarılmasına katkı sundu.

OKUL BAHÇESİ’NDE EBRU

KO-MEK Ebru Branşı usta öğreticileri, Körfez Nene Hatun İlkokulu’nu ziyaret etti.  Öğrencilere ilk olarak Osmanlıda ebrunun kağıt süsleme sanatları arasındaki önemi aktarıldı. Ebrunun renklerin suyla dansı olduğunun söylenmesi ise öğrencilerin ilgisini arttırdı. Son derece zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebrunun geri dönüşü olmayan bir sanat olduğu bilgisi de çocuklara aktarıldı. Teorik eğitim içinde ayrıca ebru sanatında gerekli malzemeler anlatılarak kök boya, kitre ve at kılından yapılan fırçalar tanıtıldı.

UYGULAMAYI İLGİYLE İZLEDİLER

Yapılan tanıtımların ardından ise ebru yapımına geçildi. Ebru teknesi açılarak suyla karıştırılan kitre teknenin içine döküldü. Usta öğretici tarafından kitre ayarı yapılarak boyalar fırçalar ile tekne yüzeyine atıldı. Bu aşamada çocuklara ek bir bilgi verilerek, ebruculukta eskiden beri bilinen toprak boyaların geleneksel olarak kullanıldığı söylendi.

RENKLERİN SUYLA DANSINA ŞAHİT OLDULAR

Boyaların suyla buluşmasıyla birlikte şekillerin ortaya çıktığını gören öğrenciler kendilerine söylenen renklerin suyla dansına şahit oldu. Şekillerin ortaya çıkmasının ardından ise yine usta öğretici tarafından kağıt, tekne üzerine bırakılarak görüntünün kağıda çıkması sağlandı. Sudan kağıdın çekilmesini heyecanla bekleyen minik öğrenciler ortaya çıkan eseri alkışlarla karşıladı.

OKUL YÖNETİCİLERİNDEN KO-MEK’E TEŞEKKÜR

Körfez Nene Hatun İlkokulu yetkileri, KO-MEK’in öğrencilerine son dereci güzel ve eğitici bir gün armağan ettiğini kaydederek, özellikle ebru gibi önemli bir kültür mirasının tanıtılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Değirmendere’de muhteşem konser
Geçtiğimiz akşam Değirmendere Çınarlık meydanında çok özel bir konser gerçekleştirildi. "Minibüs...

Haberi Oku