KOCAELİ HABERLERİ:
Destek Büyükşehir'den, alın teri çiftçiden

“30 Büyükşehir, tarım için birlikte” sloganıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 2.Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı, farklı konuk ve konuklarla devam ediyor. Kocaeli Kongre Merkezi’nde başlayan çalıştayın ikinci gün oturumları Başiskele’de gerçekleşiyor.

Bu kapsamda Gebze Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi’nin moderatörlüğünde yapılan ikinci günün ilk oturumunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Seracılık A.Ş. Genel Müdürü İsmail Kaya, Gebze Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Mine Gülşeker konuşmacı olarak yer aldı.

“KOCAELİ ZENGİN BİR COĞRAFYA”

“Tarımda yeni nesil uygulamalar” konulu oturumda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, sunum eşliğinde TABİP projesi ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Genel Sekreter Yardımcısı Aydınlık, şunları söyledi:

Tarım ve hayvancılıkta TABİP projesini uygulamayı düşündük. 2020 yılının mart ayında bu projeye başlamaya karar verdik. Kocaeli birçok iklim özelliklerinin beraber görüldüğü zengin bir coğrafya. Burada 10 binin üzerinden bitki yetişiyor. TABİP projesinde melisa, biberiye gibi bitkileri öne çıkardık. Bu işte AR-GE merkezleri kurulmaz ama biz AR-GE’de yaptık.

Ürünlerin geliştirilmesi noktasında 4 ayrı kurumla işbirliğimiz var. Tarımsal uygulamalar çiftçinin tercihi oluyor. Talepleri topladıktan sonra başvuruları alıyoruz. Tarla ayağını hasat edilene kadar Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığımız idare ediyor. Arazi kontrolü noktasında ise toprak analizi gerçekleştiriyoruz. Şartları uyanlar ile proje işbirliği yapıyoruz” dedi.

“ÇİFTÇİYE DÜŞEN TARLADAKİ İŞÇİLİK”

Konuşmasına devam eden Genel Sekreter Yardımcısı Aydınlık, “Biz aslında makineli tarım yapmak istiyorduk. Bütün görüşmeler sonucunda kendi kararımızı oluşturduk ve 2 bin fidelik dikim programı yaptık. Bakımını sözleşme yaptığımız çiftçiler üstleniyor. Hasat kısmını ise biz yapıyoruz. Büyükşehir olarak “Destek Büyükşehir’den, alın teri çiftçiden” diye bir mottomuz var. Çiftçilerimize ektiklerinin bedellerini ödüyoruz.

Çiftçinin buradaki görevi tarladaki işçilik. Bu mevsimde sulamaya bile ihtiyaç duyulmuyor. TABİP projesi istihdam kapısı olmuş durumda. 89 çiftçi ile başardığımız tabip projesi bin 100 dekara ulaştı. Özellikle dünya pazarında biberiyede fark oluşturmak istiyoruz” dedi.

Aydınlık, sunum eşliğinde yaptığı bilgilendirmenin ardından katılımcıların TABİP projesi ile merak ettiği soruları cevapladı. Oturumu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Numan Balaban, belediyelerin Tarımsal ve Kırsal Hizmetler Dairesi yöneticileri, yerel yönetim temsilcileri, özel sektör yatırımcıları ve çiftçiler takip etti.

KAYA, SERACILIK MÜKEMMELİYET MERKEZİ’Nİ TANITTI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Seracılık A.Ş. Genel Müdürü İsmail Kaya ise yaptığı konuşmada hayata geçirilen Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’ni tanıttı. Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’nin 53 alan dekar üzerine kurulu olduğunu dile getiren Kaya, sunum eşliğinde yaptığı değerlendirmesinde, “Burası tarımın yanında güzel bir okul da olacak. Öğrencilerimiz buradan ve diğer projelerden çok verimli bilgiler alacak” dedi.

Gebze Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Mine Gülşeker ise üniversite olarak Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’nin bir ortağı olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Başkan Büyükakın: Şehrimizde insan ölmesin...
Yığılcalılar Derneğine konuk olan Başkan Büyükakın, “Bakın deprem gerçekliği konusunda da bir şeyler...

Haberi Oku