Kategoriler

Kocaeli'de 55 bin 519 Suriyeli yaşıyor,15 bini Gebze'de!!

Özellikle son süreçte yaşanan gelişmeler çerçevesinde Suriye kökenli insanlarda ilimizde bulunmaktadır. Kocaeli’de ikamet izniyle oturan yabancı sayımız 10 bin 372. Kocaeli’de uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancı sayımız 345, geçici koruma kapsamında bulunan toplam Suriyeli sayımız da bugün itibariyle 55 bin 519’dur. Bu da Türkiye’de ki Suriyelilerin yaklaşık olarak %1.55’ine isabet etmektedir. Özellikle 3 ilçemizde yoğunlaşmaktadırlar. Bunlar Gebze’de yaklaşık 15 bin, Darıca’da yaklaşık 10 bin ve İzmit’te de yaklaşık 5 bin olmak üzere dağılmış durumdalar.

Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı  Bakan Yardımcısı ve 11 İl Valisinin Katılımlarıyla Gerçekleştirildi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen Göç, güvenlik ve sosyal uyum konularının bölgesel düzeyde istişare edildiği  Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı,  İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın İsmail Çataklı ve Kocaeli Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

The Ness Thermal Otelde düzenlenen Çalıştaya; İçişleri Bakan Yardımcımız İsmail Çataklı ve Kocaeli Hüseyin Aksoy’un yanısıra, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Balıkesir Valisi Ersin yazıcı, Bilecik Valisi  Bilal Şentürk, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Çanakkale Valisi  Orhan Tavlı, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve Yalova  Sayın Muammer Erol, BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jea Marie Garelli, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan Tuncer, Türk Kızılay’ı Göç Hizmetleri Direktörü Bayram Selvi, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet kazan, BMMYK İstanbul Saha Ofisi Başkanı Elif Selen Ay, belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri,  sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz ve BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jea Marie Garelli’nin konuşmalarının ardından Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayına Kocaeli olarak ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Dünyada yaşanan sorunlar nedeniyle insanlar yerlerini değiştirmek zorunda bırakılmışlar ve bu nedenle göç olayları birçok boyutuyla karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Suriye sınırında yaşanan olaylar nedeniyle bölgemizde son yıllarda yoğun göç alan ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemiz bu anlamda dünyaya örnek olabilecek bir yaklaşımla hiçbir dil, ırk mezhep, inanç ayrımı gözetmeksizin ülkeye sığınanlara ev sahipliği yapmış ve bu anlamda da 4 milyonu aşan mülteciye ev sahipliğine devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte dünya genelinde yaşanan iç karışıklıklar, çatışmalar, ekonomik nedenler ve yakın bir zamanda daha fazla karşılaşacağımız iklim değişikliği gibi sonuçlar nedeniyle göç hareketliliğine tanıklık etmiş olacağız.

Geçici Koruma Kapsamında Bulunan Toplam Suriyeli Sayımız Bugün İtibariyle 55 Bin 519’dur.

Kocaeli; Türkiye’nin nüfus itibariyle 10. büyük şehri. İstanbul ve İzmir’den sonra 73.4 milyar TL vergi geliriyle 3. sırada yer alıyor. Vergi tahsilat oranıyla da ilk sırada yer alan bir il. 35 limanıyla Türkiye dış ticaretinde önemli bir yer etmekte ve geçtiğimiz yıl elleçlenen 73 milyon ton yükle Kocaeli Körfez olarak ilk sırada yer almaktadır. 13 Organize Sanayi Bölgesiyle Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunan bir kent. Bu tür özellikleri Kocaeli’yi sadece yurt içinden değil, gönül coğrafyamız olan bir çok bölgeden de insanların göç ettiği, huzur ve barış içerisinde yaşadığı bir kent konumuna getirmiştir. Özellikle son süreçte yaşanan gelişmeler çerçevesinde Suriye kökenli insanlarda ilimizde bulunmaktadır. Kocaeli’de ikamet izniyle oturan yabancı sayımız 10 bin 372. Kocaeli’de uluslararası koruma kapsamında bulunan yabancı sayımız 345, geçici koruma kapsamında bulunan toplam Suriyeli sayımız da bugün itibariyle 55 bin 519’dur. Bu da Türkiye’de ki Suriyelilerin yaklaşık olarak %1.55’ine isabet etmektedir. Özellikle 3 ilçemizde yoğunlaşmaktadırlar. Bunlar Gebze’de yaklaşık 15 bin, Darıca’da yaklaşık 10 bin ve İzmit’te de yaklaşık 5 bin olmak üzere dağılmış durumdalar. Suriye’ye  gönüllü geri dönüş yapan 1813 kişidir. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliğince yurt dışına yerleştirilen yabancı sayısı da Kocaeli olarak 1859’dur. Özellikle ilimizde yaşayan Suriyelilerin uyumlarının sağlanması konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde yoğun bir gayret içerisindeyiz. Suriyelilerde okul çağında çocukların sayısı 13 bin 670’dir. Okul çağında olan bu çocuklarımızın 10 bin 412’sini okullarımıza kazandırmış durumdayız. Okullaşma oranları %76.2’dir. Özellikle okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda oranlarımız iyi olmasına rağmen liselerde bunu maalesef arzu ettiğimiz halde yakalayabilmiş değiliz. Bununla ilgili çalışmalarımızı daha üst noktalara taşımak için daha yoğun gayret sarf ediyoruz.

Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı,  İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Kocaeli Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kocaeli’de  1620 Öğrenciden Oluşan  95 Sınıfımızı Uyum Sınıfları Olarak Oluşturduk.

Özellikle Türkçe okuma yazma kursları, mesleki ve genel kurslar  Halk Eğitim Merkezlerimiz tarafından açılmaktadır. Büyükşehir Belediyemizin KOMEK kurslarına yine aynı şekilde yabancılarımız ilgi göstermektedirler. Kocaeli’de  1620 öğrenciden oluşan  95 sınıfımızı uyum sınıfları olarak oluşturduk. Yabancı öğrencilerin eğitimini üstlenen öğretmen  sayımız 107’dir. İlimizde 2 üniversitemiz var. Bunlar; Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitemiz. Kocaeli Üniversitemizde 1513, Gebze Teknik Üniversitemizde de 130 olmak üzere toplam 1643 yabancı öğrenci eğitim görüyor.  Genel olarak asayiş olaylarında dikkat çeken bir olay söz konusu değil. Güvenlik birimlerimizin yoğun gayreti, burada yaşayan Suriyelilerin çevre ile uyumu nedeniyle önemli bir sorun yaşanmamakta. Bu anlamda gayret gösteren bütün güvenlik birimlerimize teşekkür ediyorum.

2 Yılık Süreç İçerisinde Kocaeli’de Sokakta Topladığımız Çocuk Sayısı 1373’dür.

İlimizde geçici koruma kapsamında Kızılay sosyal uyum programından yararlanıcı Suriyelilerin sayısı 23 bin 871 kişi ile %43’ü bu uyumdan yararlanmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz bir çok konuda kendi görev alanıyla ilgili çalışmalar yapmaktadır. 2018 yılında Kocaeli Valiliği olarak bir çalışma başlattık. Sokakta çalışan ve dilenen çocukların yasaklanması ile ilgili bir Valilik Emri yayınladık. Sokakta çalışan yada dilenen çocukları bulduğumuzda ilk olarak ailelerine teslim ediyoruz. 2. kez çocuğu sokakta bulursak idari para cezası uygulayıp, Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu kapsamda 2 yılık süreç içerisinde Kocaeli’de sokakta topladığımız çocuk sayısı 1373’dür. Bu çocuklar içerisinde 247 Suriye kökenli çocuğumuz bulunuyor. Bu oran  %17.9’dur. 2. kez sokakta bulduğumuz Suriyeli çocuk sayısı 50’dir. 3 ve daha fazla tespit edilen çocuk sayısı 26’dır.

İlimizde 6 Adet Göçmen Sağlık Merkezi Bulunmaktadır.

İl Sağlık Müdürlüğümüzce de Suriyelilere dönük olarak yürütülen önemli çalışmalar var. İlimizde 6 adet Göçmen Sağlık Merkezi bulunmaktadır. Bu Göçmen Sağlık Merkezinde çeşitli muayeneler gerçekleştirilmektedir. Aşılanmış çocuk ve bebek sayımız 18 bin 476, bebek izlemimiz 4 bin 518, çocuk izlemimiz 6 bin 558, gebe izlemimiz ise 1179’dur. Ayrıca Göç İdaremiz tarafında Gebze ilçemizde bir Göç Danışma Merkezide yakın zamanda açılacak. Gebze Belediyemiz tarafından bir bina bizlere tahsis edildi. Bu vesileyle Gebze Belediyemize de teşekkür ediyorum. Özellikle yasadışı göçte yakalanan insanların yurt dışına gönderilmeleri konusunda Geri Gönderme Merkezlerinden biriside Kocaeli’de hizmet vermektedir. 26 Aralık 2017 tarihinde faaliyete geçen bu merkezimizden bugüne kadar 5 bin 969 kişi yurt dışına deport edilmiştir. Yer yüzünün en büyük meselelerinden olan göç, farklı boyutlarıyla bütün insanları ilgilendirmektedir. Mevcut dünya sistemi içerisinde böylesine kitlesel göç hareketleri başta batı ülkeleri olmak üzere hiç kimsenin göz ardı edemeyeceği yada küçümseyeceği bir durum değildir. Türkiye bu meselenin insani ahlaki ve teknik çözümü için her alanda inisiyatif almıştır. Bu bağlamda tüm dünyanın ortak sorunu haline gelmiş olan göç meselesinin çözümüne katkı sunması açısından programımızın başarılarla dolu olmasını diliyorum. Bu programa katılmak üzere ilimize teşrif eden başta Bakan Yardımcımız olmak üzere bütün konuklarımıza ilimize hoş geldiniz diyor, katılımlarınız için teşekkür ediyorum” diyen Sayın Valimizin konuşmalarının ardından İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın İsmail Çataklı ise yaptığı konuşmalarında; Bugün Suriye’de 7 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 14 milyon insan doğrudan insani yardıma ve korumaya muhtaç durumdadır. 9 yıl içerisinde Suriye’de 600 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 1 milyondan fazla insan yaralandı. Böylesi bir insanlık dramının yaşandığı bir ortamda ülkemiz insani, vicdani ve ahlaki sorumluluğunu yerine getirerek kapısına sığınanları dinini, rengini, ırkını ayırmaksızın hiç tereddüt etmeden kabul etti. 9 yıllık süreçte ülkemiz atmış olduğu adımlarla kültürüne ve tarihine özgü karakterini içeren kendine has göç yönetimi geliştirmiş ve tüm dünyaya bu yönüyle örnek olmuştur.

Göç Tarihi Şekillendiren Bir Süreçtir.

İnsan medeniyetinin gelişimi, insanoğlunun göç hikayesiyle şekillenmiştir. Göç tarihi şekillendiren bir süreçtir. Göç etmek; insan ya da toplumların isteyerek ya da zorunlu olarak yaşadığı bulunduğu terk ederek başka bir yere yerleşmesidir. Bu yurt içinde olduğu gibi ülkeler arasında da olabiliyor. Göçmenlik insan olmaktan sonra belki en kapsamlı kimlik tanımıdır. Bugün modern insan göçmen olarak tanımlanıyor. Ancak maalesef göçmenlerin kendi ülkesindeki kötü şartlardan kaçarak gittikleri yerlerde şartları kötüleştireceğine dair olumsuz algı da bulunuyor. Oysaki göçmenler göç ettikleri yerlere olumlu katkılar da yapmış, dâhil oldukları yeni toplumların daha açık hale gelmesine ve her alanda gelişmesine katkılar da sunmuşlardır. Bu çerçevede devletlerin göçleri engellemek yerine onları yönetmeyi amaçlayan rasyonel politikalar üretmesi ve ilk etapta olumsuz gibi görünen bu durumu avantaja çevirecek adımlar atması her zaman daha yararlı olacaktır.

Göç Söz Konusu Olduğunda Gündeme Gelen Konulardan Birisi de Bu Anlamda Beraber Yaşama Kültürüdür.

Türkiye 1980’lerden itibaren özellikle Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki savaş ve istikrarsızlıklardan fazlasıyla etkilendi. Önceleri Avrupa’ya gitmek isteyenlerin  transit olarak geçtikleri bir ülke iken şimdilerde artık göçmenler için bir hedef ülke haline geldi. Etrafımızdaki istikrarsızlıklar, iç savaşlar da dahil hepsi bize dönük riskleri bu anlamda arttırdı. Göç söz konusu olduğunda gündeme gelen konulardan birisi de bu anlamda beraber yaşama kültürüdür. Bu konu temel olarak mültecilerin göç ettikleri yerlerin kültürel ve toplumsal dokusunu bozduğuna ilişkin bir olumsuz algıdan kaynaklanmaktadır. Ülkemizde de bu söylemler artmaktadır.

Göç Yönetimi Sadece Ülkeye Kabul Etmekle Kalmayıp, Güvenlik Ve Uyum Boyutlarıyla Ele Alınması Gereken Bir Konudur.

Binlerce yıldır köklü bir merhamet toplumu olmak özelliğine sahip ülkemiz sadece Anadolu topraklarında değil, Dünya’nın her bir yerinde var olan zulme sessiz kalmadığını ve ihtiyaç halinde olan herkesin sığınacağı güvenli liman olduğunu Dünyaya defalarca kanıtlamıştır. Ancak göç yönetimi sadece ülkeye kabul etmekle kalmayıp, güvenlik ve uyum boyutlarıyla ele alınması gereken bir konudur. Bakanlığımızın tüm birimlerinin ve özellikle Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzün bu konularda yürütmekte olduğu çalışmalardan ötürü teşekkürü hak ettiğini ifade etmek isterim. Bu çalışmalar, yaşayan kişilerin, bireylerin, göçmenlerin ve kendi insanlarımızın birbirini tanıması, var olan ön yargıların kırılması ve Türkiye’nin kültürü, adabı ve sosyal yaşam kurallarını ülkemizde misafir olanların öğrenmeleri açısından kıymetlidir bu sebeple bunun huzuru temin ve güvenlik boyutu vardır. Göç İdaremizin bu tür çalışmalarını siz değerli katılımcılarımızın desteği ve iş birliği ile daha ileriye taşıyacağımızdan emin olduğumuzu da ifade etmek isterim.  Bu çalışmanın hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ev sahiplikleri için başta Kocaeli Valisi olmak üzere emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ediyorum.” diyen sayın Bakan Yardımcımızın konuşmalarının ardından “Misafirimsin” adlı belgesel gösterimi sunuldu.

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz’ın “Türkiye’de Göç Yönetimi” adlı sunumunun ardından İçişleri Bakan Yardımcımız İsmail Çataklı, Kocaeli Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler ve çalıştaya devam edildi.

Haber : Özlem ÇİMEN ESEN

                    14.01.2020

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
89 Kez Görüntülendi.
Dünyada bir ilk: Bu yöntemle kısırlaştırma tarihe karışacak
KOCAELİ HABERLERİ
61 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın: Şehrimizde insan ölmesin istiyoruz
YAŞAM
71 Kez Görüntülendi.
KO-MEK yeni döneme hazır
GEBZE
59 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın, Cumaköy’ü ziyaret etti
KÜLTÜR-SANAT
27 Kez Görüntülendi.
Değirmendere’de muhteşem konser
YAŞAM
90 Kez Görüntülendi.
Hürriyet’ten Ercan’a hayırlı olsun ziyareti
SİYASET
38 Kez Görüntülendi.
Milletvekili Doğan Demir mülakat sözünü hatırlattı
KÜLTÜR-SANAT
39 Kez Görüntülendi.
Trabzonlular festival gelirini SMA hastasına bağışladı
KÜLTÜR-SANAT
35 Kez Görüntülendi.
İzmit Belediyesi 1000 kişilik kadın korosu kuruyor!
EĞİTİM
16 Kez Görüntülendi.
Vali Seddar Yavuz, okulları ziyaret etti