Kategoriler

Ballıkayalar Tabiat Parkı elden gidiyor

İçinde Atmaca, alaca karga, erkemez, hüthüt, tarla kuşu, bülbülkuşu, Çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebek gibi hayvan türleri ile yüzlerce bitki popülasyonunu barındıran Ballıkayalar Tabiat Parkı'nın içinden geçirilmesi planlanan İstanbul-Kocaeli Otoyolu projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay aldı. İstanbul-Kocaeli arasındaki mesafeyi 11 km kısaltması hedeflenen proje hayata geçirilirse 17 bin ağacın kesilmesi söz konusu.

Gebze'ye bağlı Tavşanlı Köyü sınırları içerisinde bulunan ve içinde yüzlerce yaban hayvan ile bitki türüne evsahipliği yapan "Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanı" ilan edilen Ballıkayalar Vadisi  son otoyol projesi ile yok olma tehlikesine girdi. Daha önce  üst kısma  Mermerciler Sanayi bölgesi kurulduğu için  vadiyi besleyen su kaynakları büyük ölçüde kesilen  1. derecede Doğal Sit alanı olan bölge bu kez otoyol projesi  tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR SAHİP ÇIKMADI

İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Osmangazi Köprüsü arasındaki otoyol bağlantısı entegreli olarak projelendirilen Kuzey Marmara Otoyol Projesinde  yol geldi dayandı Ballıkayalar önünde durdu. Projede Vadi içinden yol geçirilmesi isteği ilk önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gitti ve bakanlık buna jet hızıyla onay verdi. daha sonra konu Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'ne intikal etti. Büyükşehir Belediye Meclisi de geçtiğimiz hafta aldığı bir kararla vadi içinden otoyol geçmesine  muhalefetin şerhi, iktidar meclis üyelerinin tam onay vermesi ile karara bağlandı.

Bu kararla ilk etapta yüzlerce kmuş türünün tünediği 17 bin ağaç kökünden yol için kesilecek.

KUŞLARIN GÖÇ GÜZERGAHI ÜZERİNDE BULUNUYOR.

Dağcıların ve turistlerin antrenman sahası olarak da bilinen bölge ayrıca onlarca çağlayana, mağaralara ve dik kayalıklara da sahip bulunuyor.

 Ballıkayalar Vadisi ayrıca Afrika- Avrupa arasındaki göç kuşları popülasyonunun da geçiş güzergahı üzerinde bulunuyor.

Koruma kurullarının da olumsuz görüş belirttiği otoyol kararı eğer durdurulamazsa milyonlarca yıl önce oluşun ve milyonlarca yıl korunan bir tabiat harikası da devlet eliyle tarihe karışmış olacak. YILMAZ IŞIK

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
88 Kez Görüntülendi.
Dünyada bir ilk: Bu yöntemle kısırlaştırma tarihe karışacak
KOCAELİ HABERLERİ
61 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın: Şehrimizde insan ölmesin istiyoruz
YAŞAM
71 Kez Görüntülendi.
KO-MEK yeni döneme hazır
GEBZE
59 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın, Cumaköy’ü ziyaret etti
KÜLTÜR-SANAT
27 Kez Görüntülendi.
Değirmendere’de muhteşem konser
YAŞAM
90 Kez Görüntülendi.
Hürriyet’ten Ercan’a hayırlı olsun ziyareti
SİYASET
38 Kez Görüntülendi.
Milletvekili Doğan Demir mülakat sözünü hatırlattı
KÜLTÜR-SANAT
39 Kez Görüntülendi.
Trabzonlular festival gelirini SMA hastasına bağışladı
KÜLTÜR-SANAT
35 Kez Görüntülendi.
İzmit Belediyesi 1000 kişilik kadın korosu kuruyor!
EĞİTİM
16 Kez Görüntülendi.
Vali Seddar Yavuz, okulları ziyaret etti