Kategoriler

Ormanın altında ne var?

Her ormanın altında, tabi ki mutlaka bizim göremediğimiz çok şeyler var ve yaşanıyor. Peki ne var?

Her ormanın altında, ağaçlar ve bitkileri birbirine bağlayan sosyal bir ağ olduğu tespit edildi. Kök, mantar ve bakterilerden oluşan 500 milyon yıllık bu ağ, internet için kullanılan “world wide web” terimine atıfla “wood wide web” diye adlandırıldı.

Claire Marshall'ın BBC’de yer alan haberine göre, araştırmacılar her orman veya korunun altında, ağaçları ve bitkileri birbirine bağlayan köklerden, mantarlardan bakterilerden oluşan karmaşık bir ağ olduğunu tespit etti.

Yaklaşık 500 milyon yıllık bu ağ internet için kullanılan “world wide web – dünya çapında ağ” terimine atıfla “wood wide web” diye adlandırılıyordu.

Şimdi de uluslararası bir çalışmayla, bu bilinmeyen dünyaya hakim olan “mikorizal mantar ağının” ilk küresel haritası çıkartıldı.

Nature dergisinde yayımlanan araştırma İsviçre’nin Zürih kentindeki Crowther Laboratuvarı ve ABD’deki Stanford Üniversitesi tarafından yapıldı. Çalışmada, Küresel Orman İnisiyatifi’nin 70’den fazla ülkedeki 1,2 milyon orman, 28 bin türü kapsayan veri tabanı kullanıldı.

Milyonlarca doğrudan orman gözlemi ve yerdeki simbiyotik bağlarını kullanan araştırmacılar, ilk kez bu mantar ağlarını aşağıdan yukarı görselleştirebilen modellemeler yaptı.

Araştırmacılardan Prof. Thomas Crowther BBC’ye yaptığ açıklamada “İlk kez ayaklarımızın altındaki dünyaya dair küresel ölçekte bir bakış elde ettik” dedi.

Araştırma, mikorizal ağların iklim değişikliğinin etkilerini kısıtlamada ne kadar önemli olduğunu ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı ne kadar büyük tehdit altında olduklarını da gösterdi.

Araştırma ayrıca, her orman veya korunun altında, ağaçları ve bitkileri birbirine bağlayan bu mikorizal ağların, iklim değişikliğinin etkilerini kısıtlamada ne kadar önemli olduğunu ve iklim krizinin etkilerine karşı ne kadar büyük tehdit altında olduklarını da gösterdi. (BBC)

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
90 Kez Görüntülendi.
Dünyada bir ilk: Bu yöntemle kısırlaştırma tarihe karışacak
KOCAELİ HABERLERİ
61 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın: Şehrimizde insan ölmesin istiyoruz
YAŞAM
72 Kez Görüntülendi.
KO-MEK yeni döneme hazır
GEBZE
60 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın, Cumaköy’ü ziyaret etti
KÜLTÜR-SANAT
27 Kez Görüntülendi.
Değirmendere’de muhteşem konser
YAŞAM
90 Kez Görüntülendi.
Hürriyet’ten Ercan’a hayırlı olsun ziyareti
SİYASET
41 Kez Görüntülendi.
Milletvekili Doğan Demir mülakat sözünü hatırlattı
KÜLTÜR-SANAT
41 Kez Görüntülendi.
Trabzonlular festival gelirini SMA hastasına bağışladı
KÜLTÜR-SANAT
35 Kez Görüntülendi.
İzmit Belediyesi 1000 kişilik kadın korosu kuruyor!
EĞİTİM
16 Kez Görüntülendi.
Vali Seddar Yavuz, okulları ziyaret etti