Kategoriler

‘’Manavlar İzmit’in yerli ahalisidir’’

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarih Sempozyumu’nda Manavların İzmit’in yerli ahalisi olduğu tespitinde bulunuldu

Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu Karamürsel Alp Salonu’nda Kocaeli’de “Manavlar” olarak bilinen halka ait önemli tespitlerde yapıldı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seda Yılmaz Vurgun, Kocaeli Manavlarında Sosyo-Kültürel Hayat başlığıyla sunduğu tebliğinde “İzmit’in yerli ahalisi olan eski Türk boy ve oymaklarına mensup Türk göçebeleri, zamanla göçebeliği terk edip, iskân edilince “Manav” olarak tanımlanmışlardır” dedi.

MANAVLAR YERLİ HAYATA GEÇMİŞ TÜRKMENLERDİR

Türkiye’nin en büyük yerel Tarih Sempozymunu’nda Manav olarak bilinen topluluğa ait önemli bilgiler gün yüzüne çıktı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seda Yılmaz Vurgun, Kocaeli Manavlarında Sosyo-Kültürel Hayat başlığıyla sunduğu tebliğinde,  İzmit’teki Manavlar üzerine yaptığı saha çalışmasında bölge halkının sosyokültürel yapısına ilişkin bilgiler aktardı. Manavlar incelendiğinde, uyumlu, dengeli, çalışkan, üretken bir yapıda olduklarını belirten Dr. Seda Yılmaz Vurgun, manavların örfler, adetler, gelenekler ve göreneklerin de Orta Asya’daki Türk kültürünün izlerinin bulunduğunu ifade etti.

MANAVLARIN GELENEK VE GÖRENEKLERİ

İzmit’in yerli ahalisi olan eski Türk boy ve oymaklarına mensup Türk göçebeleri zamanla göçebeliği terk edip, iskân edilince Manav olarak tanımlandığını belirten Dr. Seda Yılmaz Vurgun, “Manavlar bölge de yerleşik hayata geçmiş Türkmenlerdir. Kocaeli manavlarının kendine özgü yemeği mancarlı pidedir. Kaz bayramı yapılıyor köylerde. Dartı sütün kaymağını pişirilmesiyle yapılıyor. Keten yağı ve bezir yağıda Kocaeli manavlarına özgü yiyeceklerdendir. Keten’in ipeğini çıkarıyorlar bundan kıyafetler ve halılar dokuyorlar. Hemen hemen her evde halı tezgahı bulunmakta. İpek böceklerinden ipek dokuyorlar. Hıdırellez Bayramı da manavlar tarafından köylerde kutlanırdı. Yumurta 6 Mayısta kaynatılır ve yenir Hıdırellezde. Cevizli lokma kandil ve bayramlarda yenilir. Bayramlar genç kız ve erkeklerin tanışma yerleridir. Siviş toprağı şifa için kullanılırdı” dedi.

DİĞER OTURUM

Prof. Dr. Seda Güneşdoğdu Sağdınç başkanlığında gerçekleştirilen Karamürsel Alp Salonu 28. Oturumda, Prof. Dr. Seda Güneşdoğdu Sağdınç,

; Tacettin Özkahraman, (Taraklı Belediye Başkanı) Manavların Geleneksel Konut Mimarisi: Taraklı Örneği; Ahmet İşsever Manavlarda Evlenme Gelenekleri ve Halkoyunları; Gizem Anşin Gürtekin, (Bursa Uludağ Üniversitesi) Kocaeli Giyim Kuşam Örneklerinin Geleneksel Kültüre Yansımaları konularında tebliğ sundu. Diğer oturum ise Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Assoc. Prof. Dr. Leila Kheirani, Dr. Ardian Muhaj,; Assist. Prof. Tamer M. Mukhtar, katılımcılara önemli bilgiler verdi. Oturum sonunda katılımcılara oturum başkanı tarafından katılım sertifikası verildi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
90 Kez Görüntülendi.
Dünyada bir ilk: Bu yöntemle kısırlaştırma tarihe karışacak
KOCAELİ HABERLERİ
61 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın: Şehrimizde insan ölmesin istiyoruz
YAŞAM
71 Kez Görüntülendi.
KO-MEK yeni döneme hazır
GEBZE
59 Kez Görüntülendi.
Başkan Büyükakın, Cumaköy’ü ziyaret etti
KÜLTÜR-SANAT
27 Kez Görüntülendi.
Değirmendere’de muhteşem konser
YAŞAM
90 Kez Görüntülendi.
Hürriyet’ten Ercan’a hayırlı olsun ziyareti
SİYASET
39 Kez Görüntülendi.
Milletvekili Doğan Demir mülakat sözünü hatırlattı
KÜLTÜR-SANAT
40 Kez Görüntülendi.
Trabzonlular festival gelirini SMA hastasına bağışladı
KÜLTÜR-SANAT
35 Kez Görüntülendi.
İzmit Belediyesi 1000 kişilik kadın korosu kuruyor!
EĞİTİM
16 Kez Görüntülendi.
Vali Seddar Yavuz, okulları ziyaret etti