Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, milyonlarca kamu görevlisi ve emeklinin umutla beklediği, 2020-2021 yıllarını içeren maaş ve özlük haklarına ilişkin kararını verdi.
Karar, kamu çalışanlarında büyük bir hayal kırıklığı yarattı.
Hakem Kurulu hükümetin teklif ettiği 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 için ise yüzde 3+3 zam oranlarını onaylamaktan öteye geçmedi. Hakem kurulunda hükümet tarafından atanan üyelerin çoğunlukta olması Hükümetin teklifi dışında bu kuruldan başka bir karar çıkamayacağı tahmin ediliyordu. Bu tahminler boşa çıkmadı.
Bu kararla kamu görevlileri yeni bir ekonomik cendereye sokulmuş oldu.
Hakem Kurulunun verdiği bu karar ekonomik gerçeklerle karşılaştırıldığında hem bu karara sebep olanlar hem de toplu sözleşme sürecini sulandıran yetkili konfederasyon kamuoyu vicdanında sorgulanacaktır.
Memurlar, emekliler ve aileleriyle birlikte sayıları 20 milyona ulaşan bir kesimin geleceğini belirleyen bu önemli sürecin hüsranla sonuçlanması memur ve ailelerini bir hayli üzecek gibi görünüyor.
Toplu sözleşme süresince yetkili ve etkisiz (Sarı) konfederasyonun pazarlık stratejileri ne yazık ki hakem kurulunun kararını memurlar lehine kullanmaya etki etmemiştir.
Ücret artışlarının dışında kalan mali ve sosyal haklarla ilgili her hangi bir mesafe alın maması yetkili fakat etkisiz (Sarı Sendika) tarafın dan kamu çalışanlarının sahipsiz bırakıldığını aleni ortaya koymaktadır.
Bu konuda yetkili konfederasyon ne yazık ki üzerine düşen görevi yerine getirememiştir.
Cumhurbaşkanımızın taahhüt ettiği 3600 ek gösterge hakkı konusunu dahi gündeme getirip mutabakat zaptına dönüştüremeyen bir pazarlık sürecinin sonunda hakem kurulunun kararı da hayal kırıklığına uğrattı.
Memur Sendika yasasının çalışma hayatına uyarlanmasından sonraki evreler olan Toplu görüşmeden Toplu Sözleşme sürecine geçilmesinden sonra beş dönemdir yetkili fakat etkisiz olan (Sarı Sendika) Toplu sözleşme masasında Kamu çalışanlarının Hayat standardını bir türlü yükseltmeyi başaramadı.
Malum Sen (Sarı Sendika) tarafından kamu çalışanları, neredeyse her gün yapılan zamların altında ezilmeye mahkum bırakılmıştır.
Bu durumu göz ardı etmeyecek olan kamu çalışanları elbette yetkili olduğu halde etkisiz Sarı Sendikayı sorgulama sürecine girmeleri kendi menfaatlerine olacaktır.
Kamu Çalışanları adına her iki yılda bir kamu iş verini ile Toplu Sözleşme Masasına oturan Üye çoğunluğuna sahip sendika ve konfederasyon Kamu Çalışanlarını temsil kabiliyetini yitirmek suretiyle yüksek hakem kurulu kararına teslim olmasının hesabını Malum Sen ( Sarı Sendikadan) istifa ederek yollarını ayırmak suretiyle sormalıdırlar.
Ömer Çeker
Şube Başkanı
Türkiye Kamu Sen
Denetleme kurulu Üyesi
BASIN BÜROSU:
TÜRK SAĞLIK SEN KOCAELİ ŞUBE