YAŞAM:
Vitamin eksikliği kilo vermeyi zorlaştırıyor

Uzman Diyetisyen Dila İrem Sertcan konu hakkında bilgiler verdi.

D vitamini eksikliği

Yapılan bazı araştırmalar, daha yüksek beden kütle indeksinin ve vücut yağ yüzdesinin, daha düşük D vitamini seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte D vitamini, vücutta yeni yağ hücrelerinin oluşumunu azaltarak, yağ hücrelerinin depolanmasını bastırarak ve iştahı kontrol etmede rol oynayabilen serotonin seviyelerini artırarak vücut yağının azaltılmasında ve kilo kaybında rol oynayabilir. 2012 yılında yayınlanan ve 77 fazla kilolu ve obez kadın katılımcının dahil edildiği çift-kör randomize kontrollü bir çalışmada, 12 hafta boyunca katılımcıların bir kısmına D vitamini takviyesi bir kısmına ise plasebo verildi. Çalışmanın sonunda, D vitamini takviyesi alan grubun plasebo alan gruba göre vücut yağ kütlesinde anlamlı derecede daha fazla azalma sağlandı.

Demir eksikliği

Demir, besinlerden enerji üretilmesinde rol oynar ve tiroid fonksiyonu için gereklidir. Demir eksikliğinde düşük enerji seviyeleri görülür ve tiroid bezinin yetersiz çalışması sonucu metabolizma yavaşlar. Bu etkiler birleştiğinde kilo vermek zorlaşır ve hatta kilo artışı ile karşılaşılabilir.

Magnezyum eksikliği

Magnezyum vücutta enerji üretmek, kan şekerini dengelemek, kan basıncını düzenlemek, sinir uyarılarını ve kas kasılmasını kontrol etmek gibi önemli reaksiyonlarda rol oynayan bir mineraldir. Magnezyum yetersizliğinde kan şekeri ve insülin seviyeleri olumsuz etkileneceğinden kilo vermeniz zorlaşabilir.

B12 eksikliği

İnsanlarda yapılan araştırmalar sınırlı sayıda olsa da bazı araştırmalar, enerji üretiminde önemli bir rol oynayan B12 vitamininin vücut yağını ve metabolizmasını etkileyebileceğini göstermektedir. 2019 yılında yayınlanan ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 9.075 yetişkin katılımcı ile yapılan bir araştırmaya göre daha yüksek B12 vitamini seviyelerine sahip olmak, daha düşük obezite riski ile ilişkiliydi. Benzer şekilde, ülkemizde yapılan ve 976 kişinin dahil edildiği bir başka çalışma, düşük B12 vitamini seviyelerine sahip olmanın daha yüksek fazla kilo veya obezite riski ile bağlantılı olduğunu gösterdi.

Hibya Haber Ajansı

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

KO-MEK yeni döneme hazır
Halk Üniversitesi KO-MEK yeni döneme kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak hazırlanıyor.

Haberi Oku