YAŞAM:
Dikkat, boğulma tehlikesi var!

Buluttan Bildiriyor paylaşımcısına göre: Bayram boyunca Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Marmara'da kuvvetli poyraz olacağından bahsedilmişti.. Bu poyraz özellike Kırklareli-Kastamonu arası Karadeniz sahillerinde dalga boyunu da ciddi manada artırıyor. Bu dalgalarla birlikte maalesef her yıl onlarca vatandaşımızın canına mal olan "çeken akıntıların" çok kuvvetlileri oluşacak. Bu bölgede her zaman dalga vardır diye düşünmeyin; bayram boyunca dalga yüksekliği yer yer 3-4 metreye kadar çıkabilecek.

Şile, Kilyos, Ağva, Kıyıköy, Kefken, Karasu, Akçakoca, Zonguldak, Amasra, Cide. Yukarıda belirtilen  hat boyunca akla gelen lokasyonlar buralar. Eğer buralarda denize girmeyi planlıyorsanız kesinlikle girmemeniz tavsiye ediliyor. Hele ki gideceğiniz plajda cankurtaran yoksa ciddi ölüm tehlikesi yaşarsınız. Daha düşük olsa da Marmara'nın güney kıyılarında (Marmara ve Avşa adaları, Erdek, Mudanya, Çınarcık) da risk bulunuyor. Çeken akıntılar (İng. rip current) ile ilgili bazı önemli notlar:

-Kumlu denizlerde dalgalı havalarda oluşurlar.

-Sanıldığının aksine dibe çekmezler; kıyıdan açığa doğru sürüklerler.

-Dünya'nın en iyi yüzücüsü bile bu akıntılara karşı gelemez. Bu akıntıdan nasıl kurtulacağını bilmeyen biri direkt kıyıya doğru yüzmeye çalışır. Akıntıya karşı gelemedikçe paniğe kapılıp iyice yorulur ve sonunda maalesef boğulma olayı gerçekleşir.

-Bu akıntıdan kurtulmanın tek yolu; paniğe kapılmayarak akıntının sizi biraz açığa sürüklemesine izin verip akıntı hafifledikten sonra kıyıya paralel bir şekilde yanlara yüzmektir. Genişliği 15-70 metre arasında olan akıntı bölgesinden kurtulduğunuzu hissettiğinizde kıyıya yüzmeye çalışmalısınız.

-Çeken akıntının olduğu bölgede genelde dalgalarda kesinti olur (dalga gözlenmez). Kıyıdan bakarak bu şekilde akıntı bölgesini tespit edebilirsiniz. Paylaştığım ikinci fotoğrafta ortadaki alanda çeken akıntı belli oluyor.

Tekrarlamak gerekirse; bayram boyunca can güvenliğiniz için Batı Karadeniz sahillerinde denize girmemenizi tavsiye ediyorum. Zira dalgalar (dolayısıyla da çeken akıntılar) her zamankinden çok daha kuvvetli olacak. İlla girecekseniz de yukarıdaki maddelere ekstra özen göstermelisiniz. (Kaynak: Buluttan Bildiriyor)

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

KO-MEK yeni döneme hazır
Halk Üniversitesi KO-MEK yeni döneme kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak hazırlanıyor.

Haberi Oku