SİYASET:
Enerji bakanlığı bütçesinde neler oluyor?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bütçesi görüşüldü. Getirilen teklif üzerine söz olan CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Tahsin Tarhan Bakan Fatih Dönmez’e bir dizi soru yöneltti. Enerji ve maden faaliyetlerindeki son duruma değinen Tarhan şunları söyledi: “Enerji alanında ilginç şeyler oluyor. Sayın Bakanın yanıt vermesi gerek. Mesela neden tüm doğalgaz ithalatını ve BOTAŞ’ın tüm alımlarını Kamu İhale Kanunu dışına çıkarıyorsunuz? Varlık Fonuna devrettiğiniz BOTAŞ’ın zararı 5 milyar 600 milyon seviyesini aştı. İhalesiz gaz alım isteğinin arkasında gittikçe büyüyen bu zarar mı var?”

YANDAŞ ŞİRKETLERE DESTEK SINIRSIZ MI?

Enerji ve maden şirketlerinin kontrolsüz eylemleri doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor. Bu apaçık gerçeğe rağmen kamu bütçesinden ve vatandaşın cebinden 10 milyarca lira kaynak şirketlere aktarılmaya devam ediyor. Tarhan’a göre, “Sayın Bakan artık sessizliğini bozmalı. Biz bu şirketleri daha ne kadar sırtımızda taşıyacağız? YEKDEM’le ilgili hiçbir sınır yok. Derelerde kurulan HES’lere, lastik yakan tesislere bile teşvik veriyor AK Parti iktidarı? Peki neden? Bu devlet enerji şirketlerine dolarla destek verecek kadar zengin mi?”  

VATANDAŞIN SIRTINDAKİ KAMBUR BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Enerji Bakanlığı bütçesi sadece şirketlere yarar sağlamak için yapılmış. Ne vatandaşa ne de doğaya verilecek iyi bir haber yok. Tarhan’a göre, “Daha ne kadar bir süre daha yakmadığı elektriğin parasını ödeyecek vatandaş? Kayıp-kaçağı önlemeyen şirketler için neden tedbir alınmıyor? Ayrıca elektrik ve doğalgaz sayaçlarına özel muayene adıyla getirilen ücrete ne demeli? Ülkenin her tarafında elektrik santralleri kuruluyor. Ama yine de pahalı tüketiyoruz elektriği. Karadeniz’de doğalgaz bulundu diye insanlar bir rüyaya inandırılıyor. Seviniyoruz. Doğalgaz faturasında indirim beklerken, sayaç muayene ücreti adıyla yeni bir yük biniyor. Neden böyle yapıyorsunuz sayın Bakan? Hane halkı ve sanayici daha ne kadar maliyete katlanmalı size göre?

BÜYÜK RESİM NE?

Enerji ve madencilik alanında peş peşe garip işler oluyor. Batık Varlık Fonu bünyesinde Maden Holding kuruluyor önce. Ardından maden ruhsatları bu holdinge devrediliyor. Maden şirketlerini memnun etmek için her yolu deneyen iktidara seslenen Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti: “Sayın Bakan artık halka gerçekleri söyleyin. Kime ne söz verdiniz? Maden Holding üzerinden yandaş şirketlere yeni kaynak mı aktaracaksınız? Onun hazırlığı mı bu bütçe? Peki, yurt dışındaki kamu enerji şirketlerini neden Türkiye’ye getiriyorsunuz? Kapsamlı bir ambargodan mı korkuyor Türkiye? Ülkeye getirdiğiniz enerji şirketlere tanıdığınız büyük muafiyetlerin gerekçesi nedir? Korktuğunuz, çekindiğiniz, sakladığınız bir şey mi var Sayın Bakan? Son 2 ayda 68 ilde 766 altın ve gümüş madeni ihalesi yaptınız. Ülke delik deşik oldu sayenizde. Yoksa ihale alan şirketler borcunu ödeyemiyor mu? Bütçe şirketlere yardım için mi bu şekilde düzenlendi? Ya peki taşeron maden şirketlerine ne demeli? Daha Soma’nın acısı hala yüreğimizdeyken, nasıl olur da ÇED zorunluluğu kaldırırsınız maden şirketlerinden.”

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Milletvekili Doğan Demir mülakat sözünü...
Milletvekili Doğan Demir, seçim öncesi kaldırılacağı sözü verilen mülakat uygulamasını hatırlatarak...

Haberi Oku