SAĞLIK:
Sinekten Koronavirüs Bulaşır Mı?

Uluslararası ve ulusal sağlık kuruluşları salgın başladıktan sonra zaman zaman yaptıkları açıklamalarda bugüne kadar sivrisinek ve karasinekten Covid 19 virüs bulaştığı yönünde bir vaka ve tespit olmadığını belirtiyorlar.
Konu ile ilgili açıklamalrda bulunan İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Gülbüz Sezgin, sineklerin bulaştırıcılığıyla ilgili sorulara yanıt verdi. Covid-19’un öncelikle havayoluyla, enfekte kişinin öksürük, burun akıntısı, hapşırması sonucu damlacık yoluyla sosyal mesafeyi (kişiler arası 1.8metre uzaklık) korumayan kişilere bulaşabildiğini vurgulayan Sezgin, virüsün bulunduğu bir yüzeye temas sonucu yüz, burun, göz(gözyaşı kanalı) kanalından bulaşabildiğini söyledi. Sivrisineklerden bulaşmanın gerçekleşmesi için ise virüsün sivrisineğin salyasında veya bağırsağında çoğalması, öncelikle de sivrisineğin enfekte olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Sezgin, “Dünya Sağlık Örgütü de Amerikan Sivrisinek Kontrol Birliği, Hastalık Kontrol Merkezi de sivrisineğin Covid-19’a vektör olamayacağını kabul ediyor. Bunun sebebi sivrisineğin bulaş olması için önce kendisinin enfekte olması gerektiğidir. Ancak bu olmadığı için bulaştırması kabul edilmiyor” dedi.

Sivrisineklerden blaşan diğer hastalıklardan korunmak için sivrisinekler ile mücadelenin önemine dikkat çeken Sezgin, önerilerini şöyle sıraladı:
Durağan suyu kurutun. Sivrisinek bir çay kaşığı durgun suda bile yaşayabilir.
Hava akımını sağlayın. Sivrisinek güçlü uçamaz.
Günün belli saatlerinde dikkatli olun, sivrisinek akşam karanlığını sever.
Dışarıda böcek uzaklaştırıcı kıyafet giyiniz. Sinek kovucu sıvılar kullanabilirsiniz. (BSHA)

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

21 STK ile birlikte iş bırakma eylemi yaptılar
Genel merkezi Kocaeli'de olan HEKİMSEN, Türkiye genelinde 21 STK ile birlikte 2 günlük iş bırakma eylemi...

Haberi Oku