SAĞLIK:
Kocaeli'de Kanser'le Mücadele Çalışmaları         

     Dünyada görülme sıklığı giderek artan, ülkemizde de kalp damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanserden korunmada erken tanının önemine yönelik toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyinin arttırılmasını sağlamak amacıyla, “ 1-7 Nisan Kanser Haftası ‘‘ olarak belirlenmiştir.

                 

                 Düzenli spor ve sağlıklı beslenme ile obeziteden korunma, radyasyon, güneş ışığının zararlı etkileri, alkol, sigara ve gereksiz ilaç kullanımından kaçınma gibi kanser oluşumuna neden olduğu bilinen risk faktörleri ortadan kaldırılarak hastalık engellenebilir. Sağlık Bakanlığımız tarafından, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri için uygun yaş gruplarına ücretsiz olarak sunulan toplum tabanlı kanser tarama programları da erken tanı için çok önemlidir. Valiliğimiz himayesinde, Valimiz Sn. Hüseyin AKSOY’un eşi Sn. Hülya AKSOY Hanımefendi Koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yürütülen "Kocaeli Valiliği Kadın Sağlığı Eğitim Projesi" ile ilimizdeki kanser tarama çalışmalarına büyük bir katkı sağlanmış, halk sağlığını korumaya yönelik başarılı bir çalışma gerçekleştirilmiştir.

                 Sn. Hülya AKSOY Hanımefendi Koordinatörlüğünde daha önce Muğla, Mersin, Samsun ve Diyarbakır’da uygulanarak bir milyonun üzerinde kadınımıza ulaşılan proje kapsamında;  meme kanserinin erken tanısında çok önemli olan ve 20 yaşından itibaren her ay yapılması gereken kendi kendine meme muayenesini öğretmek, KETEM (Kanser Tarama Teşhis ve Eğitim Merkezi) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz sunulan meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri tarama hizmetlerinden faydalanmalarını sağlamak, kadın üreme sağlığı, menapoz, normal doğum, anne sütü ve emzirmenin önemini anlatmak, fiziksel aktivite, obezite ve diyabetten korunmak için farkındalık oluşturmak, sigara, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığının zararları hakkında bilinçlendirmek, organ bağışı ve akılcı ilaç kullanımının toplum için önemini anlatmak, kadınlarımızı şiddete uğradığında, uğrama tehlikesi ile karşı karşıya kaldığında ya da böyle bir duruma tanıklık ettiğinde başvurabileceği kurum ve kuruluşlar ile 6284 sayılı kanun hakkında bilgilendirmek amaçlanmıştır.

                 23.10.2017 tarihinde Valimiz Sn. Hüseyin AKSOY ve eşi Sn. Hülya AKSOY Hanımefendinin ev sahipliğinde, geniş katılımlı Proje Tanıtım Toplantısı düzenlenerek çalışmalar başlatılmıştır. Daha sonra ise Sayın Hülya AKSOY Hanımefendi’nin katılımları ile; ilçe tanıtım toplantıları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, kadın muhtarlar, belediyelerimizin kadın kursiyerleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda öğrenci- veli ve kadın çalışanlar, İl Müftülüğü, Gölcük Donanma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı kadın çalışanları ve personel eşleri, Valilik yerleşkesi kadın çalışanları, Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi kadın çalışanlarına yönelik işaret dili ile yapılan program, köy programları, Arapça tercüme ile Suriyeli kadınlarımıza yönelik bir çok program yapılmıştır.

                 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı, KETEM programları gibi özel gün ve haftalarda da proje kapsamında faaliyetler gerçekleştirilmiş, ilimizin belirli noktalarında bilgilendirici billboard çalışmaları yapılmış, kadının olduğu her yere gidilerek 2018 yılı hedef nüfusunun   %100’ üne eğitim verilmiştir. 2019 TÜİK verileri açıklandıktan sonra Kocaeli İli 15-69 yaş arası kadın sayısı 693.667 olarak güncellenmiştir. Güncel nüfusa göre eğitimlere ve eğitim sonrası değerlendirme çalışmalarına devam edilmiş, proje ekiplerimiz tarafından bugüne kadar 685.220 kadınımıza ulaşılmıştır.

                 Eğitimlerden sonra talepte bulunan 6.691 kadınımıza, doktorlarımız tarafından klinik meme muayenesi yapılmış, anormal bulgu tespit edilen 110 kişi ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmiştir. Proje başlangıcından itibaren eğitim alan 40-69 yaş arası kadınlarımızdan 14.096 kişi mamografi ve USG çektirmiş olup, patoloji tespit edilen kadınlarımızdan ilimizde toplam 37 kişiye meme kanseri tanısı konularak gerekli tedavi ve takip sürecine başlanmıştır. Tanı alan kadınlarımıza aynı zamanda psikolojik ve sosyal destek de sağlanmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması kapsamında, 30-65 yaş arası kadınlarımızdan eğitim sonrası 23.427 kişi HPV Testi ve pap smear yaptırmıştır. Patoloji tespit edilen 659 kadınımız proje birimimiz tarafından takip edilmektedir.

                 Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de son dönemde etkisini gösteren yeni tip  Coronavirüs  (Covid-19) enfeksiyonu nedeniyle, kadınlarımızı ve projede görevli sağlık personellerimizi korumak adına tedbir amaçlı eğitimlere bir süreliğine ara verilmiş olup, sonrasında Valiliğimiz Himayesinde, ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşlar ile iş birliği sağlanarak, çalışmalara devam edilecektir.

                                                                                               KOCAELİ VALİLİĞİ

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

21 STK ile birlikte iş bırakma eylemi yaptılar
Genel merkezi Kocaeli'de olan HEKİMSEN, Türkiye genelinde 21 STK ile birlikte 2 günlük iş bırakma eylemi...

Haberi Oku