SAĞLIK:
Çeker: 'Döner sermayeler kadar eriyen hiç bir ücret yoktur!'

"Ülkemizde son 10 yılda döner sermayeler kadar eriyen hiçbir ücret yoktur.

Dibe vurmuş, tabanı görmüştür.

Kurumlardaki aşırı iş yükü altında gecesini gündüzüne katarak özveri ile fedakarca görev yapan insani olmayan 24 saat lik nöbetler ile kendisine ve ailesine zaman ayırmadan önceliği hastane olan çalışanlara Döner Sermaye (Performans) Ek ödemelerine gelince maaş ödeme gününde çalışanın önüne kocaman bir sıfır rakamı konmaktadır.

Bugün döner sermayelerden memnun olan bir tane bile hastane çalışanı kalmamıştır.

Sağlık kurumlarında görev yapan tüm çalışanlar muzdarip ve şikâyetçidir.

Sağlık Bakanlığı ve YÖK yetkilileri çalışanların bu memnuniyetsizliğinden ve döner sermayelerin halinden haberdar oldukları halde vurdumduymazlıkları hala  devam etmektedir. Çalışanlar 5 yıl önceki döner sermayeden almış oldukları ücretleri bu gün mumla arıyor olmaları durumun vahametini açıkça göstermektedir.

Türk Sağlık-Sen olarak bu vurdumduymazlığa son verilmesi için geçtiğimiz aylarda çalışanların döner sermaye ödemeleri hakkındaki taleplerini içeren binlerce dilekçeyi Sağlık Bakanlığı ve YÖK’e teslim ettik.

Her iki kurumun idarecilerine bu durumu defalarca anlattık.

Yaklaşık bir yıl önce Genel Başkanımız  Sağlık Bakanı ve YÖK Başkanı ile yaptığı görüşmede her iki kurum yetkilisi de  Döner Sermaye yönetmeliğinde değişiklik yapacaklarını bunun için çalışmalara başladıklarını açıklamışlardı. Aradan geçen sürede ne yazık ki hala bir somut adım atılmamıştır.

Türk Sağlık Sen olarak döner sermayeler ile ilgili sorunlara binlerce kez dikkat çektik. Fakat yanlışta ısrar edilmeye ve sorunlar görmezden gelinmeye devam ediliyor.  Bugün çalışanların sesini yetkililere bir kez daha duyurmak ve döner sermaye ek ödemelerinin  adaletli bir şekilde dağıtılması hakkındaki taleplerimizi yüksek perdeden aktarmak için ülke genelinde aynı anda alanlara çıktık.

Öncelikle ifade etmek isteriz ki;

Döner sermaye ödemelerinde bu düzen böyle gitmez. Sistem baştan aşağı yeniden revize edilmelidir. Revize edilirken çalışanlar sistemin merkezine yerleştirilmelidir. Adalet tesis edilmeli, hiçbir çalışan haksızlığa uğramamalıdır.

Döner sermayelerde öncelik çalışanın hakkı olmalıdır. Kurumların Finansal açıklarında Kurum çalışanlarının katkıları ile elde edilen Döner Sermayeler kullanılmamalıdır.

Ödemelerde öncelik çalışanın olmalıdır.

Döner sermaye dağıtım oranları yükseltilmeli günümüz enflasyon artış oranları dikkate alınarak katsayılar yeniden belirlenmeli, taban ücretler arttırılmalıdır.

Ek Ödemeler gelir vergisinden muaf tutulmalıdır.

4/B Sözleşmeli çalışanlar ile sürekli sözleşmeli çalışan işçilerin maaş ve özlük hakları Döner Sermayeden değil de merkezi bütçe den ödenmelidir.

Döner sermaye ( Performans)  Ek Ödemeleri mutlaka emekliliğe yansıtılmalıdır. Emeklilikte sağlık çalışanlarını bekleyen sefalete son verilmelidir.

Kıymetli Basın Mensupları ve Sağlık Çalışanları

Sistem karmaşık, sorun büyüktür. Ama kamu iradesi de bunu çözecek güçtedir. Sağlık Bakanlığı ve YÖK’e bağlı Faaliyet gösteren Üniversite hastanelerin de özveri ile görev yapan fedakar çalışanlar sorunun çözülmesini dört gözle beklemektedirler.

Sağlık Bakanlığı ve YÖK yöneticilerine sesleniyoruz;

Döner sermayelerdeki gelir kaybı nedeniyle çalışanın yaşadığı ekonomik sıkıntı, evinde yaşadığı huzursuzluğun vebali siz yetkililerindir. Bu sorunu çözmek için çaba harcayınız.

Kabul edilebilir bir döner sermaye sistemi için gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce çalışma hayatına geçiriniz.  Sağlık çalışanları için artık sabır taşı çatlamıştır. Yönetmelik bir an önce değişmeli, bu sorun çözülmelidir.

Çalışanın emeğinin karşılığı teslim edilmeli, ekmeğiyle oynanmamalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak adaletli bir döner sermaye sistemi kurulana, çalışanların aldığı ücretler makul bir düzeye çıkarılana ve çalışanların talepleri karşılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir an bile geri durmayacağız.  Emeğin karşılığı olan ekmek mücadelesinde ne yılgınlık gösteririz ne de vazgeçeriz.

Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum."

                                   

                                                         Ömer ÇEKER

                                                        Türk Sağlık Sen Şube Başkanı

                                                          Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

21 STK ile birlikte iş bırakma eylemi yaptılar
Genel merkezi Kocaeli'de olan HEKİMSEN, Türkiye genelinde 21 STK ile birlikte 2 günlük iş bırakma eylemi...

Haberi Oku