KOCAELİ HABERLERİ:
Hamit Akbulut: 'Oyunu bozacağız”

Kocaeli Meslekte Birlik Grubu hakkında neler söyleyeceksiniz?
2010 yılında mesleğin ve meslektaşlarımızın sorunlarının tespitini yapmak
ve çözümü yolları üretmek için kurulmuş bir meslektaş yapılanmasıdır. Mesleğimiz ve meslektaşlarımız çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Meslekte Birlik Grubu, mesleğimizi ve odamızı içinde bulunduğu mevcut durumdan daha ileriye götürebilecek kadrolara sahiptir. Mesleğimizin sorunlarını da çözümlerini de iyi biliyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen, mesleğimizi ileriye taşıyacağımıza olan inancımız tamdır. Sorunların çözüm noktasında olmak istiyoruz. Bize düşen hep birlikte bu çözümleri hayata geçirmektir. Yetkiyi bize verirlerse değerli meslektaşlarım, yasalardan gelen sorunları gidermek için çalışacağız. Yarın oyunu bozacağız. Tüm meslektaşlarımızı çözüme ortak edeceğiz.

Mali Müşavirlik mesleğini nasıl tanımlarsınız?

Yasaları uygulama noktasında kamu tarafından muhatap alınan, gereği kadar yetki verilmeyen, ancak ağır sorumluluklar yüklenen bir meslek grubuyuz. Devlet toplumu dönüştürüyor. Ve bunun için camiamızı araç olarak kullanıyor. Yönetmelikler yolu ile meslektaşlarımıza sürekli mali sorumluluklar yüklenmesi, bizleri mesleğimizi yapamaz hale getiriyor. Dünyada ilk beş meslek ünvanından biri olan mali müşavirlik mesleği,
günümüzde en az 4 yıl üniversite eğitimi, giriş sınavı ve 3 yıl süren stajın ardından
zorlu bitirme sınavlarını vererek elde ediliyor. İnsan hayatını emanet ettiğimiz doktorlardan dahi bir yıl fazla staj yapan, bir hukuk fakültesi mezunu kadar hukuk bilen ama bir avukat ya da bir doktor kadar saygı görmeyen bir meslek grubuyuz.

Meslekte Birlik Grubu aday kadroları kimlerden oluşuyor, kendilerine yetki verildiğinde nasıl bir oda oluşturacaklar?

Meslekte Birlik Grubu 23. Genel Kurul Adaylarımız, şu isimlerden oluşuyor:  Yönetim Kurulu: Hamit Akbulut, Ahmet Eser, Ayşegül Bakal, Yüksel Uzuner, Abdülkadir Anık, Cemil Örs, Bülent Gültekin. Disiplin Kurulu: Murat Korkmaz, İlhan Kahrıman, Göknur Büyükyılmaz, Celil Tunç, Mustafa Karakoç. Denetleme Kurulu: Erhan Ayar, Emin Demir, Selim Atabay. Meslektaşının sorunlarına duyarlı bir oda oluşturacağız. Vizyon sahibi, çözüm odaklı bir oda oluşturacağız. Hukuka saygılı bir oda oluşturacağız. Nispi aidat almayacağız. Odamızda siyasi değil, meslek ideolojisi oluşturacağız. Diyaloğa açık, işbirliğini önemseyen bir oda oluşturacağız. Bilginin ve bilimin gücünü referans alan bir oda oluşturacağız.



Meslek ünvanınız ile ilgili bir sıkıntı yaşıyor musunuz?
Bugün üniversitelerin İşletme, İktisat, Maliye, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Siyaset Bilimi, Finans ve Ekonomi,
Bankacılık ve Sermaye Piyasası, Bankacılık ve Hukuk fakültelerinden mezun 12 farklı bölümden mali müşavirlik sınavlarına girilebiliyor. Son 20 yılda meslektaş sayımız yüzde 300 arttı. Bu durumda haksız rekabetin doğmasına neden oluyor. Biz tıpta ve hukukta olduğu gibi, ihtisas bir üniversiteden mesleğe girişin sınırlandırılmasını ve meslek ünvanının sadeleştirilmesini savunuyoruz. Mesleki ihtiyaç planlaması ile mesleğe girişlerin kontrol altına alınmasını ve kamudan sınavsız geçişlerin tamamen kaldırılmasını istiyoruz.


Odalar meslek siyaseti yerine siyaset yapıyor. Siz neler söyleyeceksiniz?

Eğitimli, birikimli, çalışkan ve adaptasyon düzeyi yüksek meslektaşlarımıza
alternatif iş alanları açılmalıdır. Bunun için meslek siyaseti yapacağız
ve çözümler üreteceğiz. Arabuluculuk konusunda ısrarlı takipten vazgeçmeyeceğiz. Arabuluculuk, bizim meslektaşlarımızın da görev alabileceği halde,
bu haktan mahrum bırakıldığı bir alan. Bu konuyu ısrarla takip edeceğiz
ve bir yasal düzenleme ile lehimize sonuçlandırılmasını var gücümüzle savunacağız. 

Meslektaşlarınız için projeleriniz neler?

Meslektaşlarımızın büro çalışanı ihtiyaçlarını karşılamak için, İŞKUR ile işbirliği yapacağız.
Odamızda kurs düzenleyerek, mesleğimize donanımlı büro elemanı yetiştirilmesine
katkı sunacağız. Meslek sınavlarımızın ezbere dayalı değil, bilgiyi ölçen sınavlar olmasını savunuyoruz. Mesleğe girişlerde adaylardan alınan sınav ücretleri, yüksek tutarlardaki ruhsat bedelleri ve aidatlar, üst kuruluşun ve odaların aldığı ücretlerin meslektaşımızın lehine olacak şekilde yeniden belirlenmesini sağlayacağız. 

Mesleki sorunlarınızın çözüm kaynağı nedir?

Mesleki sorunlarımızın çözümü, güncelliğini kaybetmiş ve yenilenmesi gereken 3568 sayılı meslek yasamızın değişimi ile mümkündür. Meslek yasamızın günün koşullarına uygun olarak revize edilmesi gerekmektedir. Bu amaç için çalışmaya devam edeceğiz. Beyan sürelerinin gerçekçi ve uygulanabilir bir tarihe göre yeniden belirlenmesini istiyoruz.
Meslektaşımızın müteselsil sorumluluk kapsamında Maliye ve SGK incelemelerinde
mağdur olmasını önleyecek düzeltme talep edecek, müteselsil sorumluluğun kapsamının daraltılmasını sağlayacağız. İş hukukundaki sürelere uygun olarak, mücbir sebep düzenlemesi yapılması için gerekli çalışmaları yapacağız.

Bedelsiz iş yüküne her platformda “HAYIR” diyeceğiz
Nispi temsilin, odanın tüm organlarında uygulanmasını sağlayacağız. Mesleki dayanışma fonu kuracağız. Bu fondan vefat eden meslektaşlarımızın eş ve çocuklarına sosyal yardımlarda bulunacağız. Haksız rekabet sorununu çözecek standartlar getireceğiz. Mesleki eğitimleri artıracağız. Kariyer eğitimleri dışında, hiçbir eğitimden ücret almayacağız. Bedelsiz iş yüküne her platformda “HAYIR” diyeceğiz. Bordrolu çalışan meslek mensuplarımız için asgari ücret tarifesi yayınlanmasını talep edeceğiz.



Temsilcilikler ile ilgili çözüm önerileriniz neler olacak?

Verdiğimiz bir önergeyle, yönetim kurulumuzca da desteklenerek temsilciliklerimizin sabit giderlerinin odamız tarafından karşılanmasını sağladık. Temsilciliklerimizin standardını yükseltmeye devam edeceğiz. Odamızda anlaşılabilir ve uygulanabilir mesleki eğitimler yapacağız. Mesleki eğitimleri ihtiyaç durumunda temsilciliklerimizde tekrar edeceğiz. Meslek içi zorunlu eğitimlerin ücretsiz yapılmasını sağlayacağız.

Hamit Akbulut Kimdir?

Aslen Ardahan Posof’luyum. 1970 yılında Kars’ta doğdum. Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. 1989 yılında başladığım mesleğime, 2000 yılında Körfez’de büro açarak devam ettim. 2013 yılından itibaren İzmit’te mesleğimi icra ediyorum. Körfez Ticaret Odası ve Kocaeli SMMM Odası’nda çeşitli görevlerde bulundum. Kocaeli Meslekte Birlik Mali Müşavirler Derneği başkanıyım. Odamızın 2016 Genel Kurulu’nda, yönetim kurulu üyesi olarak seçildim. Evli, 2 erkek, bir kız çocuk babasıyım. 

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Başkan Büyükakın: Şehrimizde insan ölmesin...
Yığılcalılar Derneğine konuk olan Başkan Büyükakın, “Bakın deprem gerçekliği konusunda da bir şeyler...

Haberi Oku