KÜLTÜR-SANAT:
'Ne tür müzik dinlerseniz ona benzemeye başlarsınız”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Kocaeli Kitap Fuarı Akçakoca Konferans Salonunda Sadık Yalsızuçanlar ile Timuçin Çevikoğlu, Dostluk Üzerine söyleşisi gerçekleştirdi. Timuçin Çevikoğlu, konuşmasında Hüseyin Fahrettin Dede’yi ve musikiyi anlattı. Çevikoğlu, “Hüseyin Fahrettin Dede, Eyüp Bahariye Mevlevi Hanesinin şeyhidir. Yanlış bir müzikle muhatap oluyoruz. Ne tür bir müzik dinlerseniz ona benzemeye başlarsınız. Türk Klasik Müziği saraya ait olduğu algısı çok yanlış. Dede Efendi ilkokulda musiki eğitimi almıştır. Uncuzade Mehmet Emin Efendiden musiki dersleri almıştır. Şeyh Galibin hocası da olan Ali Nutki dedenin dergâhına iktisap etmiş. Besteciliğe 19 yaşında iken orada başlamıştır” şeklinde konuştu. Söyleşi sonunda yazarlara 11. Kocaeli Kitap Fuarı anısına tahtadan oyma kitap şeklinde hediye takdim edildi.

KORSANLIĞIN MERKEZİ CEZAYİRDİ

Tarihçi-yazar Emrah Safa Gürkan, Akçakoca Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide Sultanın Korsanları isimli kitabını okuyucularına anlattı. ‘’Türk denizcilik tarihi kahramanlık açısından ele alınır. Daha önce yazılmamış, ele alınmamış konulara kitabımda yer verdim’’ diyen tarihçi-yazar Emrah Safa Gürkan, “Batı Anadolu’dan gidenler 1550’li yıllarda Akdeniz’de korsanlık yapıyordu. 1600 yılı sonrası Norveç, İngiltere, İzlandalı korsanları Akdeniz’de korsanlık yaparken görmekteyiz. Kadırgalara göre yelkenli gemilerin kullanılmasıyla Akdeniz’de üstünlük kuzeylilerin eline geçti. Cezayir’de Hollandalı, İngiliz, Fransız, İzlandalı korsanlar görülmeye başlandı” ifadelerini kullandı.

KORSANLIĞIN HUKUKU VARDI

Gürkan, “Korsanlık dünya tarihinde nerede diye baktığımızda, korsanlık eşkıyalık gibi bir işti. Ticaretin çok yoğun olduğu bir yer olan Akdeniz’de ticaretten pay alamayan Cezayir, Tunus, Trablus gibi yerlerde korsanlık, kaçakçılık doğurmuştur. 18. yüzyılda korsanlığın hukuku ortaya çıkmıştır. Korsan kendi devletinden belge ve yetki alırdı” dedi. Söyleşi sonunda Gürkan,  katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Değirmendere’de muhteşem konser
Geçtiğimiz akşam Değirmendere Çınarlık meydanında çok özel bir konser gerçekleştirildi. "Minibüs...

Haberi Oku