KÜLTÜR-SANAT:
‘'Manavlar İzmit'in yerli ahalisidir''

Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu Karamürsel Alp Salonu’nda Kocaeli’de “Manavlar” olarak bilinen halka ait önemli tespitlerde yapıldı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seda Yılmaz Vurgun, Kocaeli Manavlarında Sosyo-Kültürel Hayat başlığıyla sunduğu tebliğinde “İzmit’in yerli ahalisi olan eski Türk boy ve oymaklarına mensup Türk göçebeleri, zamanla göçebeliği terk edip, iskân edilince “Manav” olarak tanımlanmışlardır” dedi.

MANAVLAR YERLİ HAYATA GEÇMİŞ TÜRKMENLERDİR

Türkiye’nin en büyük yerel Tarih Sempozymunu’nda Manav olarak bilinen topluluğa ait önemli bilgiler gün yüzüne çıktı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seda Yılmaz Vurgun, Kocaeli Manavlarında Sosyo-Kültürel Hayat başlığıyla sunduğu tebliğinde,  İzmit’teki Manavlar üzerine yaptığı saha çalışmasında bölge halkının sosyokültürel yapısına ilişkin bilgiler aktardı. Manavlar incelendiğinde, uyumlu, dengeli, çalışkan, üretken bir yapıda olduklarını belirten Dr. Seda Yılmaz Vurgun, manavların örfler, adetler, gelenekler ve göreneklerin de Orta Asya’daki Türk kültürünün izlerinin bulunduğunu ifade etti.

MANAVLARIN GELENEK VE GÖRENEKLERİ

İzmit’in yerli ahalisi olan eski Türk boy ve oymaklarına mensup Türk göçebeleri zamanla göçebeliği terk edip, iskân edilince Manav olarak tanımlandığını belirten Dr. Seda Yılmaz Vurgun, “Manavlar bölge de yerleşik hayata geçmiş Türkmenlerdir. Kocaeli manavlarının kendine özgü yemeği mancarlı pidedir. Kaz bayramı yapılıyor köylerde. Dartı sütün kaymağını pişirilmesiyle yapılıyor. Keten yağı ve bezir yağıda Kocaeli manavlarına özgü yiyeceklerdendir. Keten’in ipeğini çıkarıyorlar bundan kıyafetler ve halılar dokuyorlar. Hemen hemen her evde halı tezgahı bulunmakta. İpek böceklerinden ipek dokuyorlar. Hıdırellez Bayramı da manavlar tarafından köylerde kutlanırdı. Yumurta 6 Mayısta kaynatılır ve yenir Hıdırellezde. Cevizli lokma kandil ve bayramlarda yenilir. Bayramlar genç kız ve erkeklerin tanışma yerleridir. Siviş toprağı şifa için kullanılırdı” dedi.

DİĞER OTURUM

Prof. Dr. Seda Güneşdoğdu Sağdınç başkanlığında gerçekleştirilen Karamürsel Alp Salonu 28. Oturumda, Prof. Dr. Seda Güneşdoğdu Sağdınç,

; Tacettin Özkahraman, (Taraklı Belediye Başkanı) Manavların Geleneksel Konut Mimarisi: Taraklı Örneği; Ahmet İşsever Manavlarda Evlenme Gelenekleri ve Halkoyunları; Gizem Anşin Gürtekin, (Bursa Uludağ Üniversitesi) Kocaeli Giyim Kuşam Örneklerinin Geleneksel Kültüre Yansımaları konularında tebliğ sundu. Diğer oturum ise Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Assoc. Prof. Dr. Leila Kheirani, Dr. Ardian Muhaj,; Assist. Prof. Tamer M. Mukhtar, katılımcılara önemli bilgiler verdi. Oturum sonunda katılımcılara oturum başkanı tarafından katılım sertifikası verildi.

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Değirmendere’de muhteşem konser
Geçtiğimiz akşam Değirmendere Çınarlık meydanında çok özel bir konser gerçekleştirildi. "Minibüs...

Haberi Oku