KÜLTÜR-SANAT:
İşte Malkoçoğlu Türbesinin zamanla fiziki değişimi!

Mehmet Yılmaz

Osmanlı Beyliğinin ilk akıncılarından Malkoç bin Mehmet Bey 1385 yılında Gebze‟de vefat etmiştir. Onun için şehir merkezinde bulunan (küçük bir tepe üzerine) bugünkü türbeye gömülmüştür. Gebze Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nden Mehmet Yılmaz'ın  araştırması ve bir çalışmasıyla türbenin zaman içinde değişimi ise şu şekilde gerçekleştirilmiştir:

AKINCI MALKOÇOĞLU MEHMET BEY KİMDİR?

Osmanlı Devleti’ne Akıncı Bey’i olarak hizmet etmiş en önemli sülâlelerden birisi olan Malkoç oğulları, özellikle Rumeli ve Balkanlar’ın fethinde çok büyük yararlılıklar göstermişlerdir. Malkoçoğlu Akıncı ailesine mensup pek çok mezar, Balkanlar’ın muhtelif şehirlerinde mevcuttur.Malkoçoğlu Mehmet Bey Türbesi’nin kitabesi günümüzde mevcut değildir; ancak kitabeyi Osman Hamdi Bey’in kardeşi Halil Ethem Bey makalesinde yayımlamıştır.

Yayımlanan makalede Malkoçoğlu Mehmet Bey’in ölümü 1385 olarak bu kitabede belirtildiği anlatılmaktadır.Türbenin kim tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber yine yayımlanmış olan makalede, kitabede Eski Türkçe yazıların yanında Rumca yazılar olduğu belirtilmektedir.Osmanlı Türk Mimarîsinin özelliklerini taşıyan türbe açık planlı kare bir yapıdır. Bütün cepheler birbirinin aynıdır.Her cephede mermer bir sütunun taşıdığı iki kemer vardır.Yapının geneli ise tuğla hatılı taş yığmadır. Kubbe bölümü sonradan yapılmış ve betondur. Kubbede şu an için herhangi bir süsleme yoktur. Türbenin Mehmet Bey’in babası Malkoç Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

İşte Türbenin Tarihsel Değişimi...

Sttteki iki fotoğrafta türbenin eski yıllardaki hali görülüyor...

80'li ve 90'lı yıllardaki hali...

Ve günümüzdeki hali...

(Kaynak: Mehmet Yılmaz)

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Değirmendere’de muhteşem konser
Geçtiğimiz akşam Değirmendere Çınarlık meydanında çok özel bir konser gerçekleştirildi. "Minibüs...

Haberi Oku