GÜNDEM:
Tüketici Hakem Heyetleri Tebligat İşlemleri Artık Elektronik Ortamda

Tüketici hakem heyetlerine verilen tüketici uyuşmazlıklarına hızlı, kolay ve olabilecek en az masrafla çözüm bulunması misyonunun tam anlamıyla yerine getirilmesinin sağlanması amacıyla, Ticaret Bakanlığı tarafından gerekli mevzuat hazırlıklarının ve altyapı çalışmalarının yapılmasına devam ediyor.

TÜBİS ile Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ve Kamu Alacakları Tahsilatı Platformu (KATP) bilişim sistemleri arasında kurulan entegrasyonlardan sonra, 23 Haziran 2020 tarihinde TÜBİS ile Kurumsal Elektronik Tebligat Sistemi (KETSİS) arasında entegrasyon kurularak vatandaşların ve tüketici hakem heyetlerinin kullanımına sunuldu.

TÜBİS ile KETSİS arasında kurulan entegrasyon sayesinde tüketici hakem heyetlerinin kararları ile bilgi, belge ve görüş isteme yazılarının tüketici uyuşmazlığının taraflarına ve ilgili diğer kişi, kurum ve kuruluşlara elektronik ortamda tebliğ edilmesi sağlandı.

Söz konusu entegrasyonun doğal muhatapları vergi mükelleflerinin yanı sıra, kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda veya vergi dairelerine elden başvuru yaparak KETSİS’ten ve dolayısıyla kurulan entegrasyondan isteğe bağlı olarak faydalanabilecek.

Tüketici hakem heyetleri tarafından tebligat işlemlerinin elektronik olarak yapılmaya başladığı 23 Haziran 2020 tarihinden 20 Temmuz 2020 tarihine kadar muhataplara 58 bin 434 adet elektronik tebligat gönderilmiş olup, tebligat işlemleri kağıt, yazıcı ve kartuşu, posta ücreti vb. giderler olmadan hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirildi.

2019 yılında 542 bin 589 adet başvuruyu karara bağlayan tüketici hakem heyetlerinin tebligat işlemlerinin elektronik olarak yapılmasına başlanmasının ardından, tüketici hakem heyetlerinin tebligat işlemleri için bütçeden yapılan masraflarda yaklaşık olarak 2/3 oranında tasarruf sağlanacağı öngörüldüğü açıklandı.

Ayrıca, 2019 yılında ortalama 89 gün olarak gerçekleşen tüketici uyuşmazlıklarının ortalama karara bağlanma süresinin de postada geçen sürelerin ortadan kaldırılmasıyla daha aşağılara düşeceği tahmin edildiği ifade edildi.

Bununla beraber, görülen tüketici uyuşmazlığının konusuna ilişkin taraflardan veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan talep edilen bilgi ve belgelerin hızlı ve kolay bir şekilde tüketici hakem heyetlerine elektronik ortamda sunulmasını sağlamak amacıyla, yurt genelinde 211 adet olarak hizmet veren tüketici hakem heyetlerinin her birine Bakanlığımız tarafından Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresleri temin edilmiş ve 23 Haziran 2020 tarihinden itibaren kullanılmaya başlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından tüketici hakem heyetleri alanında yapılan tüm çalışmalarda; tüketici hakem heyetlerinin kuruluş amacına uygun olarak, tüketici uyuşmazlıklarının adil, olabilecek en az masrafla, hızlı ve kolay bir şekilde çözümünün sağlanması amaçlanmakta ve vatandaşlarımıza sunulan kamu hizmetinin kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor. (BSHA)

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Erdinç 4 yıl önce

MaşAllahı var daha iyilerini yaparsınız inşAllah çok güzel olmuş dilekçe yaz kayıttan geçir tarih sayı al evrakı fatura fiş vb. Ekle başvur kaç hafta bekle git baktı yoklat sonuç çıkmış mı baktı bu süreç hem evrak hem fazladan işyükü personele hemde ağır işliyordu şimdi internetten başvur gir matbu dilekçeye bilgileri fatura fiş belgeyi taratıp yolla birkaç haftada sonucunu al çok pratik olmuş emeklerine sağlık

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Dünyada bir ilk: Bu yöntemle kısırlaştırma...
Köpeklerde ötenazi sorununun önüne geçmek, kısırlaştırmanın ekonomik maliyetini düşürmek ve hayvan...

Haberi Oku