Hereke İpek Halı Zirvesi Gebze'de yapıldı

Avrasya Gazeteciler Derneği’nin, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle gerçekleştirdiği ‘’Türk El Sanatında Dünya Markası Kocaeli Hereke İpek Halısı’’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Gebze Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde panel gerçekleştirildi. ‘’Türk El Sanatında Dünya Markası Kocaeli Hereke İpek Halısı’’ sosyal sorumluluk panelinde dünyanın en ince İpek Halısı sergilendi.

AGRT Başkanı, Araştırmacı Gazeteci İsmail Kahraman, panelde öneemli bir konuşma yaptı ve Hereke halısının önemine değindi.

YOĞUN KATILIM

23 Mayıs Perşembe günü saat 14.00’da Gebze Kültür Merkezi’nde başlayan panele konuşmacı olarak Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Müdürü Aycan Çamlıbel, AGRT Başkanı, Araştırmacı Gazeteci İsmail Kahraman, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Mine Can ve Halı Uzmanı Aydın Eroğlu katılım gösterdi. Katılımın yoğun olduğu panele Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in eşi Sevgi Çiler, Kütüphane Müdürü Tevhide Buğan, Kroman Çelik İlkokulu Müdürü Zihni Aydın, Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi öğretmenleri, öğrencileri ve birçok davetli katılım gösterdi.

‘’HEREKE HALILARI DOKUMA TARİHİNİN OLGUNLUK NOKTASIDIR’’

Sunuculuğunu İsmail Kahraman’ın üstlendiği panelin açılış konuşmasını yapan Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Müdürü Aycan Çamlıbel el sanatlarının önemini anlatarak, ‘’Bugün dünyanın en ince ve değerli halıları olarak tanınan Hereke Halıları dokuma tarihinin olgunluk noktasıdır. 19. yüzyıl halı sanatı içerisinde önemli bir yere sahip saray ve çevresi için özel olarak dokunan Hereke halıları Anadolu halılarından aldığı geleneği geliştirmiş hem desen tasarımlarıyla hem de dokuma tekniğiyle bu sanatı daha üst seviyeye taşımıştır. El sanatları bir ulusun kültürel kişiliğinin en canlı ve anlamlı belgeleridir. El sanatları salt ekonomik bir üretim faaliyeti değil; ulusal hafızayı, kültür mirasını, kimliği etkileyen yönleriyle sosyolojik, antropolojik boyutları olan bir kavramdır. Geleneksel el sanatlarıyla ortaya çıkan ürünler kültürel mirası geçmişten geleceğe taşıma özelliğine sahiptir. Birçok kuruluş çeşitli projelerle bu sanatla uğraşan ustaların yok olmasına engel olmaya çalışmaktadır. Bir yörenin nesilden nesile aktarılmaya değer somut kültür unsurlarının da gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bu projede öğrencilerimizin el sanatlarını tanımasını, yaşadıkları şehrin güzelliklerini görmesini, estetik duygularını geliştirebilmeyi, geçmişle bağ kurarak geleceği tasarlaması amaçlanmaktadır. Umarız hoş bir seda bırakırız’’ şeklinde konuştu.

ÇAKMAK, ‘’HEREKE HALILARININ HER BİRİ ŞAHESER!’’

Kocaeli Büyükşehir Başkan Vekili Yaşar Çakmak, ‘’İsmail Bey kültür değerlerimizin her çeşidine kafa yordu emek verdi ben buna kalben şahidim. Bugünde yine çok önemli bir değerimiz için buradayız. Öğrencilerimizin ve hocalarımızın ilgisini görmek beni mutlu etti. Beldelerimizi kültürün, sanatın, sporun, bilimin merkezi haline getirmek için çalışmamız lazım. Hereke Halıları renkleriyle, dokusuyla, desenleriyle, emeğiyle her biri şaheser. Bu halılarımıza her zaman sahip çıkmamız, yaşatmamız, gelecek nesillere aktarmamız lazım. Bize düşen ne varsa her zaman destek olacağız’’ ifadelerini kullandı. Konuşmasının ardından Çolakoğlu Kız Meslek Lisesi Müdürü Aycan Çamlıbel, Yaşar Çakmak’a hediyesini takdim etti.

‘’HEREKE HALISINI 40 YILDIR TAKİP EDİYORUM’’

Hereke Halısının tarihi ile yakından ilgilenen ve araştırmalarda bulunarak Hereke Halısına özel belgesel çalışması yürüten Araştırmacı Gazeteci İsmail Kahraman, Hereke Halısı ile tanışma öyküsünü anlattı. Kahraman ‘’Bundan 40 yıl önce Gebze’ye gazetecilik yapmak isteyen bir genç gelmişti. Gebze’nin en uzun soluklu gazetesini yayınlamak istiyordu. Gebze’de çok önemli bir şeye şahitlik yapmıştı. Dünya markası olan o halımız. Her evde bir tezgah vardı ve o tezgahlarda dokunan halılar dünyanın tek halı pazarında dünyanın dört bir yanından gelen turistlere satılıyordu. Milyon dolarlar ifade eden bu halıları 40 yıldır takip etmeye çalışıyorum. Sizler için dünyanın en ince halısını da buraya getirdik’’ dedi. 

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Başkan Büyükakın, Cumaköy’ü ziyaret etti
Başkan Büyükakın, Gebze Cumaköy’ü ziyaret ederek 7’den 70’e herkesle hasbihal etti.

Haberi Oku