Enginar bahçeleri ve Gebze...


Yemek Yazarı Mehmey Yaşin'in şöyle bir notu vardır..."Taze bezelyenin zamanı. Gebze’nin, Eskihisar’ın, Çanakkale ’nin enginarı lezzetlidir. Ege otlarından salatalar bu dönemde en lezzetli salatalardır. Ege Tire’de Kaplan Dağı’nda otların en güzel zamanı. Oradaki küçük restoranlarda bu otları tatmalı..."

Yani Mehmet Bey diyor ki Gebze'nin enginarı lezzetli tadıyla nam salmıştır...

Gebze çok eskiden 1924 yılına kadar İstanbul'a bağlı küçük bir yerleşim yeri idi...Bölgenin  başlıca geçim kaynağı, tarım ürünleri, sebze, meyve ve küçük baş hayvancılık oluşturmaktaydı.

                Kasabanın çevresinde enginar bahçeleri, bağlar ve zeytinlikler yer alıyordu...

Gebze'de son zeytin bahçesi - (30. 09. 2017 - Gebze - Yılmaz Işık Gebze)

1978 yılında gebze'de adım attığımızda Gebze, İpek yolu üzerinde tenhacık ve şirin bir Anadolu kasabası idi...

Gebze, ortasında medar-ı iftiharı olan Çoban Mustafapaşa Camii ve Külliyesi olan merkezi Çarşı’dan ibaret, Tavşanlı, Çerkeşli  ve Tavşancıl köylerinde bağ  ve kiraz bahçeleri ile dopdolu olan, Demirciler tarafından koyun çanlarının bol bol seslerinin duyulduğu huzur dolu bir yer idi…

Gebze, ünlü Çavuş üzümü, Bal-bal üzümü, iri iri kirazı, keçi peyniri dahil pek çok peynir türünün üretildiği önemli bir yerdir o zamanlar Payitaht İstanbul için…

Hereke’den günübirlik , Eskihisar’dan tekneler kalkar denizden ve İstanbul’a  taze süt ve peynir götürülür Kadıköy, Karaköy, Eminönü’ye Sirkeci’ye dükkanlara gider satılması için…

Gebze’nin ENGİNAR’ı…

Gebze'de eski bir enginar bahçesi ve bir Gebzeli aile...(Fotoğraf: Ömer Öner ESKİ GEBZE FOTOĞRAFLARI-OLD PHOTOS OF GEBZE

Tarih Kasım 1938…Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hastalığı çok ilerlemiştir, doktorlar enginar yemesinin iyi olacağını söylerler. Fakat kasım enginarın mevsimi değil. Hatay’da taze enginar bulunabileceğini öğrenirler hemen sipariş verirler.

Dolmabahçe’de hasta yatağından uyanan Atatürk, ‘Neden bana enginar yedirmiyorsunuz hala?” diye sorar. Hatay’dan gelmek üzere olduğunu söylerler. 10 Kasım’da saat 9’u 5 geçer. Ata gözlerini yumar. Enginar gelir... Ata enginarı yiyemeden hayata veda etmiştir.

Halbuki mevsiminde olsa idi hemen çok yakınında Gebze'nin nefis enginarı yetişiyordu...Ama olmadı...Ata'ya mevsiminde olmadığı için yetiştiremediler...

Günümüzde artık enginar bahçeleri tükendi Gebze'de ..Çok nadir sayıda insan enginar yetiştiriyor... Darıca tarafında bir proje geliştirmişti sanırım Darıca Kaymakamı birkaç yıl önce ne oldu o proje şimdi pek bilgi sahibi değiliz...Ama birg erçek vaar ki enginarımız da tarihe karıştı karışaçak... İnşallah bir adamakıllı bir Gebzeli çıkar da Gebze enginarını yine burada hayata bağlar...  YILMAZ IŞIK

ÖNERİYORUM: ENGİNAR BAHÇELERİMİZ ÇOĞALSIN:
Gebze'de bir enginar bahçesine bahar gelmişti... (Nisan 2019-Fotoğraf Yılmaz Işık Gebze)

banner148
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Arif 5 yıl önce

darıca'da tam hatırlayamadığım bir bahçe de ki muhtemelen bayramoğlu tarafında idi, enginar bahçesi görmüştüm yakın zamanda.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Başkan Büyükakın, Cumaköy’ü ziyaret etti
Başkan Büyükakın, Gebze Cumaköy’ü ziyaret ederek 7’den 70’e herkesle hasbihal etti.

Haberi Oku