EĞİTİM:
Okul-Sektör İşbirliği Çalıştayı Yapıldı

Gebze Kaymakamı  Mustafa Güler başkanlığında Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan ev sahipliğinde gerçekleşen Çalıştay'a; Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, TSE Marmara Bölge Koordinatörü Hüseyin Taşan, İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Küçükay, GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, Güzeller OSB Yöneticilerinden Ünal Okyay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, Milli Eğitim Şube Müdürü Hamza Kundakçı, Meslek Liseleri Okul Müdürleri katıldı.

Meslek Liseleri ile sanayi arasında kurulan bağın ilerletilmesi ve öğrencilerin kendilerini mesleki alanlarda geliştirmesine olanak sağlayacak çalışmaların görüşüldüğü çalıştayda önemli konular ele alındı.

Burada bir Konuşma yapan Gebze Kaymakamı Mustafa Güler: “Ticaret Odası Başkanımız, TSE Başkanımız, Organize Sanayi Bölgelerinin Kıymetli Başkanları, Kıymetli İlçe Milli Eğitim Müdürüm, Çok Değerli Okul Müdürleri ve Öğretmenler, Sektörün Değerli Temsilcileri hepinize hayırlı sabahlar diliyor en kalbi, en içten duygularımla sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Bugün yapılacak olan çalıştayın ilçemize, sanayicilerimize ülkemizin ekonomisine faydalar getirmesini diliyorum.

Çalıştayın amaçlarından biri sevgili yavrularımızın eğitiminden sonra daha kolay iş bulmalarını ve kendilerini daha iyi yetiştirebilmeleridir. Diğer amacımız ise sanayicinin ihtiyacı olan nitelikli personeli yetiştirmek ve buna katkı sağlamaktır.

Ben Gebze Kaymakamı olarak bir buçuk yıldır Gebze ilçesinde görev yapmaktayım. İçerisinden geçerken gördüğüm Gebze ile gelip çalışarak hizmet ederek gördüğüm Gebze çok farklı. Gebze bir ilçe olmaktan öte çok daha büyük işleri başaran ama birazda bu yükün altında ezilen bir ilçe. Dolayısıyla burada kurulan, bulunan ciddi sektörler, ciddi kurumlar mevcut. Organize Sanayi Bölgeleri, Gebze Teknik Üniversitesi, Bilişim Vadisi, TÜBİTAK, TSE, TÜSSİDE gibi Türkiye’nin hiçbir ilçesine nasip olmayacak ölçekte değerleri var. Gebze sadece bir ilçenin değil aynı zamanda bir bölgenin de adıdır. 2008 yılına kadar Çayırova, Darıca, Dilovası üç ilçe tek bir Gebze ismi ile anılıyordu. Gebze 371.000 kişilik nüfus yoğunluğu bakımından da oldukça iyi bir potansiyele sahip bir ilçe.

Vergi gelirinde ülkemize katkı sunmada 7. Sıra gibi iyi bir yere sahibiz. İlçemizde 250.000 SGK’lı çalışanımız var. 16 mesleki lisemiz mevcut. Çevremizdeki ilçeler ile birlikte 30’a yakın mesleki liseye sahip bir bölgede bulunuyoruz. Gebze ilçemizde yaklaşık 9.000 civarı bir öğrenci eğitim ve öğretime devam etmektedir. Ama Gebze’ye geldiğim günden itibaren nereye gitsem bir eleman ihtiyacı var. Hangi sektör temsilcisi ile bir yerde konuşsak nitelikli eleman bulmakta zorlandığını gördük, duyduk. Bazı sektör temsilcilerinin ise yeter ki bize gelsin çalışsın iş verelim dediğini duyduk.

Gebze Kaymakamı Mustafa Güler Çalıştay'da bir konuşma yaptı.

Bu çalıştayı yapmak zorunda bırakan ve bizleri bu yola ileten sebeplerin en önemlisi yaptığımız bekçilik sınavı oldu. Meslek liselerinin motor, elektrik-elektronik, torna-tesviye bölümlerinden mezun olan gençlerimiz bekçiliğe rağbet gösteriyorlar. Çocuklarımızın elinde altın bilezik var ama bekçilik daha garanti duruyor diye yöneliyorlar. Gençlerimizin ellerinde altın bilezik var ama bu bunun değeri düşük olduğundan ilgi görmüyorlar.

Gebze ilçemizde bir bilişim lisemiz var. Yeni açıldığında ziyarete gittik ve gördük ki bilgisayarların üzerleri kapalı. Müdürüne sebebini sorduğumda öğrencilerin 1. Sınıfta mesleki dersleri görmediğini söyledi. Tüm meslek liselerinde öğrencilerimiz 1. Sınıfta meslek derslerini görmüyorlar. Yani meslek lisesinin 1. Sınıfında Anadolu lisesinin derslerini görüyorlar. Ortaöğretimden 5 üzerinden 2 alan ile 4 alan öğrenci aynı dersleri görüyor. Bunun sonucunda doğal olarak öğretmenlerimiz o dersleri tüm öğrencilere eşit seviyede tam anlamıyla öğretemiyor. Öğrencinin ve öğretmenin verdiği tüm emekler boşa gidiyor.

( Çalıştay'a  “Mesleki ve Teknik Eğitimde Okul-Sektör İşbirliği Çalıştayı” na konuşmacı ve panel başkanı olarak katılan GTO Yönetim kurulu Başkanı Nail Çiler; üretimin her aşamasında yapay zekanın ürünü olan robot teknolojilerinin olduğunu, bilişimin hayatımızın ve sanayinin her alanında kullanılmaya başladığını ve bu noktada, yeterli bilgi seviyesine sahip işgücü yetiştirecek nitelikli mesleki eğitim içeriğinin hazırlanması, programlanması ve bu doğrultuda eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinin önemini vurguladı.)

Bir tarafta okullarımız var diğer tarafta sektörlerimiz var. Mesela öğrenci bilecek ki Gebze Meslek Lisesi herhangi bir firma ile anlaşması var. Diledikleri zaman veya belirlenen zaman dilimlerinde öğrenciler o firmaya gidip teknolojiyi veya kullanılan materyalleri görebiliyor, firmadan yetkililer gelip ders anlatımında katkıda bulunarak tecrübelerini öğrencilere yansıtabiliyor veya atölyesine destekte bulunuyor. Çalıştayın bu tür çalışmalara vesile olmasını diliyorum.

Değerli okul müdürlerine, öğretmenlere, sektör temsilcilerine teşekkür ediyorum. Bu günden sonra eğitim- öğretim programlarının güncellenmesi, tematik okulların kurulması, sertifikasyon konusunda daha iyi bir eğitim verilmesi yönünde çalışmaların yapılması, öğretmenlerimizin yüksek lisans yapmak üzere teşvik edilmesi, sektör ve okulların ortak hareket ederek okul-sektör kardeşliği programların oluşturulmasının temelinin atılması gibi çalışmaların uygulanmasına öncülük edecek bir çalıştay olmasını temenni ediyorum.

Bugün burada sanayi – üniversite - kamu işbirliğinin güzel bir örneği var. İnşallah bu birlikteliğimiz güzel sonuçlar doğuracaktır. Toplantıya katkı veren, buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Diliyorum ki çalıştayda atılacak adımlar bölgemiz için, ülkemiz için güzel sonuçlar doğurur. “ dedi.

Gerçekleşen programda: ”İnsan Kaynakları ve Kapasite Geliştirmeye Yönelik Çalışmalar, Eğiticilerin Eğitimine Yönelik Faaliyetler (Yüksek Lisans, Sertifikasyon, İşbaşı Programları), Mesleki Eğitim Gören Öğrencilere Yönelik Sektörün İhtiyaç Duyduğu Sertifikasyon Eğitimlerinin Verilmesi, Okulların Fiziki Yapılarını Güçlendirmeye Yönelik Çalışmalar, Mesleki Eğitim Kurumlarının Özel Sektör Kuruluşları İle İlişkilendirilmesi, Sanayi Kuruluşlarının Okullara Yapacağı Altyapı Desteği, Grupların Oluşturulması ve Grup Çalışmaları, Grup Raporlarının Sunumu ve Sonuçları” gibi konular görüşüldü.

banner148
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75

Vali Seddar Yavuz, okulları ziyaret etti
Valilikten yapılan açıklamaya göre, Vali Yavuz, Türkiye Büyük Millet Meclisi İlkokulu, Sabancı Mesleki...

Haberi Oku