Yakından ilgilenenler bileceklerdir Meral Akşener’in yönetimindeki İYİ Parti’nin kuruluş tarihi 25 Ekim 2017’dir

Şöyle bir hatıraları tazelemek lazım, Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde bulunan bazı milletvekilleri ve parti üyeleri genel başkan Devlet Bahçeli'nin seçim başarısızlığını eleştirerek parti içerisinde sert bir muhalefet gösterdiler. Meral Akşener ile birlikte birkaç isim MHP'yi olağanüstü kongreye götürmek için delege imzaları toplamaya başladı.

Ancak hukuki nedenlerle olağanüstü kongreye gidemeyen Milliyetçi Hareket Partisi, Disiplin Kurulu'nun aldığı karar sonrasında Meral Akşener, Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ gibi isimleri partiden ihraç etti.

Meral Akşener, Koray Aydın; Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edilen dört milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, Ümit Özdağ, İsmail Ok; Cumhuriyet Halk Partisi'nden istifa eden Doğru Yol Partisi kökenli İzmir milletvekili Aytun Çıray ve 200 kişilik kurucu üye ile 25 Ekim 2017 tarihinde, Ankara Yenimahalle'de bulunan Nâzım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde yapılan kongrede İYİ Parti kuruldu; partinin ismi, logosu ve sloganı açıklandı ve Meral Akşener oy birliğiyle partinin ilk genel başkanı seçildi.

Kurucu üye listesinde ağırlıklı olarak Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkücü kökenli isimler ile birlikte Refah Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve Demokratik Sol Parti’de görev yapmış kişiler de yer aldı.

Parti kurulduktan 17 gün sonra Çankaya'da genel merkez binası açıldı. Meral Akşener burası için “İyilerin Evi” ismini verdi

İYİ Parti'nin ismi Kayı boyunun bayrağından esinlendi. Partinin logosu ise mavi zemin üzerinde 8 ışıklı güneş olarak belirlendi. 8 ışık ise Selçuklu Yıldızı’ndaki 8 köşe ile ilişkilendirildi.

Partinin kurulmasından sonra karşı karşıya kaldığı sorunlar, Cumhur İttifakına mensup siyasetçiler tarafından yapılan ithamlar, partiyi dağıtmak için yapılan manevralar az çok siyaset ile uğraşan herkes tarafından dakika dakika takip edildiği için detayları es geçiyoruz.

Dikkat edilirse İYİ Parti kuruluncaya kadar AK Partinin aklından herhangi bir siyasi parti ile ittifak yapmak, seçime başka bir parti ile birlikte girmek, Yerel seçimlerde de yalnız değil ittifak ortaklığı yaptığı parti ile girmek gibi düşünceler asla geçmiyordu.

2018 yılında yapılan genel seçimde İYİ Parti olmasa yani seçime girmese tahterevallinin bir tarafındaki AK Parti diğer taraftaki CHP’yi kolaylıkla alt ediyor ve bu alt etme durumu 03 kasım 2002 yılındaki seçim ile birlikte kural bozulmadan devam eden bu süreç yine aynı şekilde devam edecekti.

İYİ Partinin meydanlara çıkması ile değişen siyasi dengelerin en belirgin değişim anları 31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimde görüldü, o tarihte yapılan yerel seçimde İYİ Parti belki büyükşehir belediyesi kazanamadı ancak başta İstanbul-Ankara-Adana – Mersin ve Antalya olmak üzere nerede ise çeyrek yüzyıldır AK Parti tarafından yönetilen belediyeler İYİ partinin de ortağı olduğu Millet İttifakına ait adaylar tarafından kazanıldı.

Siyasete 1994 yerel seçimlerinde Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak giren Meral Akşener’in o gün bugündür devam eden siyaset yolculuğu şu sıralarda bambaşka bir noktaya doğru evrilmiş durumda.

31 mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçim sonrası “Yeniden cemre gibi düşmek toprağa /Yeniden haram etmek gece gündüz uykuyu/Yunus Emre gibi atsız pusatsız/Yeniden fethetmek Anadolu’yu.” anlayışı ile yollara düşen Meral Akşener’in bu bitip tükenmek bilmeyen enerjisi siyaseten kaybolan umutların yeniden daha gür bir şekilde yeşermesine vesile oldu..

Meral Akşener bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde dokuz civarında oy almıştı, o seçimden bu günlere kadar geçen zaman dilimi içerisinde İYİ Partiye en uzak olan ve sürekli çelme takmak ile görevli araştırmacılar bile İYİ Partinin oy oranını en az yüzde 20 olarak kabul ediyorlar.

Normal şartlarda yüzde 20’lik bir oy oranının tek başına iktidar için yetmeyeceği düşünülebilir, ancak başbakanlık yapmış Ahmet Davutoğlu’nun, 2002 yılından itibaren Türk ekonomisinin başında bulunan Ali Babacan’ın kurdukları partilerin oy oranlarının yüzde bir olarak tanımlandığı 50 yıldır var olan MHP’nin oy oranının yüzde 7 yada 8 olarak kabul gördüğü bir noktada İYİ Partinin yüzde 20’lik oy oranının ne anlam ifade ettiği çok daha iyi anlaşılacaktır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Meral Akşener’in başında bulunduğu İYİ Partinin 2018 yılında yüzde 9 olan oy oranı bugün yüzde 20’lere ulaşmış durumda aradan geçen 3 yıllık zaman diliminde oy oranını yüzde 11’den fazla çoğaltan başka bir siyasi oluşum varmıdır.? sorusuna kesinlikle “Hayır” cevabını verebiliriz.

Geçtiğimiz günlerde başkanlık divanında yapılan değişiklikleri biz “2023 yılının haziran ayında yada daha erken yapılacak bir seçimde İYİ Partiyi seçime bu ekip götürecek” noktasındayız.

 İYİ Partiyi daha geniş kitlelere açacak, Hemen her seçimde partileri iktidara getiren ve ismi hepimiz tarafından bilinen “merkez sağ seçmenini” toparlayacak noktada dizayn edilen başkanlık divanının da bu sorumluluk içerisinde hareket edeceği zaten biliniyor.

Türkiye’nin şu an içerisinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması adına seçmen İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener’i umut İYİ Partiyi de bu aşamadan sonra Edirne’den, Kars’a kadar tüm vatandaşların “toplanma çadırı” olarak görüyor.

Bu aşamadan sonra Meral Akşener’in kaderi Türk milletinin kaderidir.

banner69
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner71

banner76

banner171

banner5

banner70

banner75